Üniversiteler için yerli yazılım geliştiriliyor

Üniversiteler için yerli yazılım geliştiriliyor -İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ertürkler öncülüğündeki ekip, üniversiteler için Elektronik Üniversite isimli yazılım geliştirmek amacıyla


MALATYA (A.A) - Yeter Erdine - İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ertürkler öncülüğündeki ekip, üniversiteler için Elektronik Üniversite isimli yazılım geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
     Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yazılım Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertürkler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda üniversitelerin sayısının arttığını belirterek, 103 devlet, 65 de vakıf üniversitesi olmak üzere 168 üniversite bulunan Türkiyede en küçük üniversitenin dahi bütçesinin milyonlarla ifade edildiğini söyledi.
     Bu haliyle üniversitelerin KOBİlerden daha büyük olduğunu ifade eden Ertürkler, idari ve akademik personeli, çok sayıda öğrencileriyle üniversitelerin nasıl yönetileceğinin önemli bir problem olduğunu dile getirdi.
     Ertürkler, Personeli, öğrencilerle ilgili işlemleri, mali işlemleri, makine, malzeme, tesisat gibi öz kaynaklarımızı nasıl yöneteceğiz- Özel sektör, kaynaklarını kendisi için geliştirilen yazılımlarla yönetiyor. Bu yazılımlar kurumsal kaynak planlaması yazılımları. Ancak ülkemizde üniversitelerin bütün iş süreçlerini modelleyecek yerli bir yazılım yok diye konuştu.
     Üniversitelerin ya özel sektör için yazılmış yazılımları kendisine uyarlamak ya da yurt dışından yazılım satın almak zorunda kaldığını belirten Ertürkler, özel sektör için yazılan yazılımların üniversitelere uymadığını, ithal yazılımların ise maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi.
     Yrd. Doç. Dr. Ertürkler, Örneğin üniversitede öğrenci işleri daire başkanlığı var. Bu birimin iş süreci özel sektörde yok. Diğer daire başkanlıkları ise farklı farklı yazılımları kullanıyor. Bu farklı yazılımlar da birbiriyle çalışmıyor. O zaman biz Üniversitelere özgü bir yazılım geliştirirsek üniversiteleri yönetmeyi kolaylaştırırız dedik ifadelerini kullandı.
     Bütün daire başkanlıklarının kullandığı yazılımları yazan bir firma olması gerektiğine dikkati çeken Metin Ertürkler, bu amaçla işe başladıklarını, sektörün girdi maliyeti olmadığını belirterek, İsrail, Hindistan ve İrlandanın yazılım ihracatından çok büyük kar elde ettiğini kaydetti.
     Yazılım geliştirerek bu alandaki giderleri düşürmeyi ve bu pazarı değerlendirmeyi hedeflediklerini belirten Ertürkler, son yıllarda devletin Ar-Ge faaliyetine büyük destek verdiğini vurgulayarak, Öğretim üyeleri, bilgi birikimini sanayiye aktarmalı. Üniversitelerde birçok çalışma yapılıyor. Bunlar, kağıt üzerinde kaldığında çok fazla anlamı kalmıyor dedi.
    
     -Üniversitelerde kağıtla yazışmalara son verecek-
    
     Bu konuda bir Ar-Ge projesi hazırlayarak KOSGEBe sunduklarını anlatan Ertürkler, şunları söyledi:
     KOSGEB bizden şirket kurmamızı istedi. Biz de Malatya Teknoparkta Antasya Yazılım Limited Şirketini kurduk. Şirketimizde 2 bilgisayar mühendisi çalışıyor. 332 bin lira bütçeli projeye, KOSGEB 254 bin lira destek verdi. Projenin geri kalanını şirketimiz finanse ediyor. Böylece yazılım geliştirme işine başladık. 3 modül geliştireceğiz. Birinci modül olan öğrenci işleri otomasyon sisteminin yazımını yüzde 70 oranında tamamladık. Projenin bir avantajına gelince, elektronik belge yönetim sistemini de yazıyoruz. Yani artık üniversitenin içinde kağıtla yazışmalar kalkacak.
     Yrd. Doç. Dr. Ertürkler, şirket olarak Oracle Corpun eğitimlerine katıldıklarını, yazılım devi Microsoftla da iş ortaklığı kurduklarını belirtti.
     Yazılımlarına Elektronik Üniversite adını verdiklerini bildiren Ertürkler, Yerli ve üniversitenin bütün süreçlerini yönetebilecek bir yazılım yazıyoruz. Bunun için sabah 08.00den akşam 22.30a kadar çalıştığımız oluyor. Türkiyede çok sayıda yeni üniversite kuruldu. Hiçbirinde bu tür yazılımlar yok dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Üniversiteler için yerli yazılım geliştiriliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER