Üniversitelilerin şiddete bakışı

Üniversitelilerin şiddete bakışı -MEÜ Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezince öğrenciler arasında yapılan Son Sınıf Öğrencilerinin Şiddeti Kabul Etme Durumları araştırmasında öğrencilerin şiddete bakış açıları değerlend


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezince, öğrenciler arasında yapılan Son Sınıf Öğrencilerinin Şiddeti Kabul Etme Durumları araştırmasında öğrencilerin şiddete bakış açıları değerlendirildi.
     Erkeklerin kızlara göre şiddeti daha fazla haklı gördükleri araştırma sonuçlarına göre, kız öğrenciler sevgililerinden şiddet görürken, şiddete genellikle kıskançlıktan başvuruluyor.
     Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğretim görevlisi Asiye Uzel, Yrd. Doç. Dr. Duygu Yılmaz, öğretim görevlisi Tuba Güner, öğretim görevlisi Dr. Semra Erdoğan tarafından, üniversite öğrencilerinin şiddete bakışını belirlemek için 624ü kız toplam bin 97 öğrencinin katılımıyla Son Sınıf Öğrencilerinin Şiddeti Kabul Etme Durumları başlıklı araştırma yapıldı.
     Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 61i sosyal bilimler, yüzde 22si fen bilimleri ve yüzde 17si ise sağlık bilimlerinden mezun olurken, öğrencilerin yaklaşık yüzde 80inin çekirdek aile yapısına sahip olduğu, yarısına yakınının babasının, yüzde 27.4ünün ise annesinin lise ve üniversite mezunu oldukları saptandı.
     Öğrencilerin yaklaşık yüzde 20sinin ailede fiziksel şiddete, yüzde 19unun ailede sözel şiddete maruz kaldıklarının belirlendiği araştırmada, öğrencilerin yüzde 12sinin son 4 yıl içinde fiziksel şiddet uyguladıkları tespit edildi.
     Araştırmada bu öğrencilerin fiziksel şiddet uyguladıkları kişilerin yüzde 25ini sevgilileri, yüzde 23ünü ise aile fertlerinin oluşturduğu tespit edilirken, öğrencilerin şiddet uygulama nedenleri incelendiğinde ise yüzde 27 oranında kıskançlık, yüzde 16 psikolojik sorunlar yaşama, yüzde 13 toplumsal baskı, yüzde 10 da kişiler arası ilişkilerin yetersizliği öne çıktı.
     Şiddete bakış açısının yaşla değiştiğinin ifade edildiği araştırmada, özellikle 25-29 yaş aralığındaki öğrencilerin erkeğin kadına uyguladığı şiddeti kabul durumlarının, 20-24 yaş aralığında bulunan öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilirken, ailesinde fiziksel ve sözel şiddet olan ve son 4 yılda fiziksel şiddet uygulayan öğrencilerin, şiddeti kabul etme toplam puanlarının diğerlerine göre yüksek olduğuna yer verildi.
     Geniş ailelerde yüzde 72 oranında olan fiziksel şiddetin, çekirdek ailelerde yüzde 17 olarak tespit edildiği araştırmanın sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren ve Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi de olan öğretim görevlisi Asiye Uzel, şiddetin yaşamın pek çok alanına yayılmış bir olgu olduğunu söyledi.
     Erişkinliğe geçiş dönemi olan gençlikte daha kırılgan ve deneyimsiz olan gençlerin, şiddetin olumsuz sonuçlarından daha fazla etkilendiklerini anlatan Uzel, bu nedenle araştırmalarında gençlerin şiddete bakışlarını değerlendirmek istediklerini bildirdi.
    
     -Annelerin eğitim durumunun şiddet üzerindeki etkisi-
    
     Uzel, araştırma sonuçlarına göre üniversite eğitimi alan gençlerde şiddet olgusunun sıklığının bu durumun önemli bir sorun olduğunu gösterdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Araştırmamızda annelerin eğitim durumları arttıkça, öğrencilerin çiftler arasındaki şiddeti kabul düzeylerinin de düştüğünü gözlemledik. Çalışmamızda kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre çiftler arası şiddeti kabul etme puanları daha düşük bulunmuştur. Çekirdek ailede yetişen öğrencilerin geniş ailede yetişen öğrencilere göre şiddeti kabul etme durumları daha düşüktür. Çalışmamızda ailesinde fiziksel ve sözel şiddet olan öğrencilerin, şiddeti kabul etme toplam puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Kız arkadaşını dövecek kadar öfkeli olan bir erkek onu çok seviyor olmalı, Birlikte çıkan çiftler arasındaki şiddet ilişkiyi geliştirici olabilir fikrine katılan yüzde 11 civarında öğrenci var. Bu yüksek bir oran. Çiftler arası ilişkilerde şiddetin kabul edilebilir olduğunu söyleyen yüzde 22nin üstünde bir öğrenci grubu var. Erkek arkadaşını kasıtlı olarak kıskandıran bir kız dayak atılmasını hak eder fikrine katılan yüzde 21 civarında, Erkekler bazen çıktıkları kız tarafından dayak atılmasını hak ederler fikrine katılan yüzde 18 civarında öğrenci var.
     Anne-babanın okur yazarlığı arttıkça fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmanın azaldığına dikkati çeken Uzel, sosyal bilimler öğrencilerinin şiddeti kabul etme durumunun fen bilimleri öğrencilerinden daha fazla olduğunu, 25-29 yaş arasındakilerin erkeğin kadına uyguladığı şiddeti daha fazla kabul ettiğini dile getirerek, erkeklerin kızlara göre şiddeti daha fazla kabul ettiği, sigara kullananların daha fazla şiddete meyilli olduğu gibi çarpıcı sonuçlar da elde ettiklerini de sözlerine ekledi.
     Uzel, şiddetin engellenmesinde en küçük sosyal gruptan, devletin tüm kurumlarına kadar herkese sorumluluk düştüğünü kaydetti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Üniversitelilerin şiddete bakışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER