Üreticilere fındık saklama önerileri

Üreticilere fındık saklama önerileri -Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sağlam: -Fındık, yağmurlu havada toplanıp ıslak olarak çuvala konmamalı ve çuvallarda bekletilmemeli


ORDU (A.A) - Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, fındığın saklanması konusunda çeşitli uyarılar yaptı.
     Sağlam, yazılı açıklamasında, üreticileri fındıkta oluşan aflatoksine karşı uyardı.
     Üreticilerin aflatoksin oluşumunun önüne geçmesi için bir takım tedbir alması gerektiğini belirten Sağlam, şöyle devam etti:
     Fındık hasadının ve zamanlamasının doğru yapılmaması, toplama ve kurutma sırasında fındığın nemli, sıcak ve kapalı (havadar olmayan) ortamlarda bekletilmesinin, naylon çuval ve naylon örtü kullanılması, kabuklu fındıkların uygun koşullarda depolanmaması aflatoksin oluşmasına sebep olmakta. Bunun önüne geçmek için fındıklar olgunlaşınca, bir sene sonranın fındıklarını verecek olan sürgünlere zarar vermeden dalından elle toplanmalı. Uygun arazilerde silkeleme suretiyle toplanmalı ancak yere dökülen fındıklar kesinlikle anında toplanmalı, toprakla uzun süre temas ettirilmemelidir. Fındık, yağmurlu havada toplanıp ıslak olarak çuvala konmamalı ve çuvallarda bekletilmemelidir. Toplama sırasında kesinlikle naylon çuvallar kullanılmamalıdır. Toplanan fındıklar aynı gün harmana getirilmeli ve ince bir tabaka halinde boşaltılarak yayılmalıdır, büyük yığınlar halinde bekletilmemelidir. Fındıkların patoza verilmeden önce mutlaka tam olarak kuruması gerekmektedir.
    
     -Fındık konacak depo serin ve kuru nitelikte olmalı-
    
     Fındığın depolanmasının son derece önemli olduğuna da değinen Sağlam, şunları kaydetti:
     Fındık konacak depo serin ve kuru nitelikte olmalı, doğrudan güneş ışığı almamalı, nem yapmamalı ve su baskınlarına karşı yerden yüksek olmalıdır. Çeşitli zararlılara karşı ilaçlanmış ve temizlenmiş olmalı ayrıca depolarda böcek ve fare girişi engellenmeli ve havalandırma yapılmalıdır. Depo tabanında ızgara bulunmalı ızgaralar üzerine üst üste 10 çuvaldan fazla konulmamalı, istifler arasında boşluk bırakılmalıdır.
     Sağlam, üreticilerin aflatoksin oluşumu karşısında her türlü önlem almasının gerektiğini de kaydetti.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Üreticilere fındık saklama önerileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER