Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tek nedeni

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tek nedeni soğuk hava değil -Uzmanlar, Çocuğum sokakta üşüyünce hastalandı serzenişlerinin yersiz olduğunu, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, hastalık yapan etkeni taşıyan kişiden bulaştığını b


SAMSUN (A.A) - Uzmanlar, Çocuğum sokakta üşüyünce hastalandı serzenişlerinin yersiz olduğunu, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, hastalık yapan etkeni taşıyan kişiden çocuklara bulaştığını bildirdi.
     Özel Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, yaptığı açıklamada, sonbaharın özellikle çocuklar için enfeksiyonlarla yaşama mevsimi anlamına geldiğini belirtti.
     Bu havalarda günlük yaşantısını sürdüren çocukların hem okulda hem de dışarıda soğuk havaya maruz kaldığını aktaran Şentürk, kapalı ortamlarda bulunan çocukların, hareketli olmaları nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonuna kapılma oranının yüksek olduğunu bildirdi.
     Üst solunum yolu enfeksiyonuna kapılan çocuğun, virüsü aldıktan 1-3 gün sonra hastalık belirtilerini göstermeye başladığını belirten Şentürk, hastalığın ateş, uykusuzluk, ishal, huzursuzluk, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı, hapşırık, geniz akıntısı ve hafif öksürük gibi belirtilerle seyrettiğini ifade etti.
    
     -Soğuğa maruz kalmak hastalanmak için tek neden değil-
    
     Anne ve babanın Çocuğum sokakta üşüyünce hastalandı serzenişlerini yersiz serzeniş olarak değerlendiren Şentürk, şunları kaydetti:
     Sadece soğuğa maruz kalmak üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmak için tek neden değil. Bu hastalıklar, hastalık yapan etkeni taşıyan birinin yakın mesafeden konuşması, öksürmesi, tıksırması, hapşırmasıyla etrafa yayılan tükürük damlacıklarıyla ve hastalıklı çocuğun temas ettiği yerlere temasla bulaşır. Çocuğun mutlaka hasta biri ile temas etmiş olması veya onunla aynı ortamda bulunması gerekir. Ancak çocuğu sokağa çıkarırken çok dikkatli olmakta fayda var, çünkü soğuk hava metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor. Metabolizma yavaşlayınca vücut direnci düşüyor, bunun sonucunda da mikroplarla savaşma yeteneği azalıyor. Bu nedenle çocuğun vücut direncini düşürmemek için sokağa çıkarırken giydirilen kıyafetlere çok dikkat edilmelidir.
     Şentürk, hastalık belirtisi gösterenlerin muhakkak bir uzman hekim tarafından muayene edilmesi ve doğru ilaçları kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tek nedeni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER