Uzmanından kurban kesimi için pratik öneri

Uzmanından kurban kesimi için pratik öneri -Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rişvanlı, büyükbaş hayvanların yere yatırılmasındaki pratik yöntemi uygulamalı olarak gösterdi -Rişvanlı:


ELAZIĞ (A.A) - Bestami Bodruk - Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rişvanlı, büyükbaş hayvanların yere yatırılmasındaki pratik yöntemi uygulamalı olarak gösterdi.
     Büyükbaş hayvanları kombina dışında kendi imkanlarıyla kesmek isteyen vatandaşlar için pratik yöntemleri Hayvan Hastanesi Kliniğinde uygulamalı olarak gösteren Rişvanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı etin sağlıklı hayvanla başladığını söyledi.
     Kurbanlığın dezenfekte edilmiş bir ortamda kesilmesi gerektiğini ifade eden Rişvanlı, kurban kesiminin, kuralına uygun ve hijyenik bir şekilde yapılmasını önerdi.
     En az acı veren pratik bir yöntemle kurbanlığın yere yatırılmasını tavsiye eden Prof. Dr. Rişvanlı, Büyükbaş hayvan kesimlerinde en ideali, bir mezbaha ortamında profesyonellerce bu işin yapılması dedi.
    
     -Kurbanlığın yere yatırılmasındaki pratik yöntem-
    
     Veteriner hekimlerin önerdiği en basit kurbanlık yere yatırma tekniği hakkında bilgi veren Rişvanlı, Büyükbaş hayvanın yere yatırılması için 5-6 metre uzunluğunda bir ip ve bundan daha kısa birkaç ip gerekli. Ayrıca bize yardımcı olacak deneyimli 3 ya da 4 kişi bulunmalı ifadelerini kullandı.
     İlk aşamada, 5-6 metre uzunluğundaki ipin bir ucunun hayvanın boynuzuna sağlam bir şekilde bağlanması gerektiğini anlatan Rişvanlı, Sırt hizasından ipi alarak göğüs bölgesinden gövdeye dolayıp sırtında bir bağ atıyoruz. Daha sonra boynunu düz tutup hayvanın meme veya karın bölgesinde ikinci bir halka oluşturup bağ atıyoruz diye konuştu.
     Bağlar atıldıktan sonra bir kişinin hayvanın baş bölgesinden, diğer kişilerin ise arka ve sırt kısmından bastırarak, ipi yere doğru çekmesinin gerekli olduğunu belirten Rişvanlı, bu yöntemle hayvanın yere çöktürüleceğini söyledi.
     Yere yatırılan hayvanın sırt ve baş kısmından tutularak hakimiyet sağlanacağını anlatan Rişvanlı, ayakları bağlanan hayvanın kesime hazır hale getirileceğini ifade etti.
     Kesim işlemi bitene kadar sırt ve baş kısmının bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Rişvanlı, kesim için keskin bir bıçak tercih edilmesini önerdi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Uzmanından kurban kesimi için pratik öneri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER