Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -"30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları kapsamında eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Güçlü, Kısakürekin "Büyük Doğu" dergisini anlattı -Prof. Dr. Güçlü: -"Necip Fazılın 40 yıl emek


KONYA (A.A) - Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarında, eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Necip Fazıl Kısakürekin "Büyük Doğu" dergisini anlattı.
     Güçlü, Mevlana Kültür Merkezindeki konferansta, Kısakürekin dünyada çok önemli yazarlardan biri olduğunu dile getirdi.
     Necip Fazıl Kısakürekin 1943 yılında Büyük Doğu dergisini çıkarmasının öneminin o gün çok iyi algılanamadığını ifade eden Güçlü, "Olaylar geliştikten sonra baktığımızda meğerse 1943te Türkiyenin semasında bir büyük yıldız parlamıştır. Sadece parlayıp geçmemiş, aydınlığını giderek artırmış, herkesin görmesine imkan verecek kadar güçlenmiştir" şeklinde konuştu.
     Büyük Doğu dergisinin, düşünce hayatımızda bir dönüşümün başlangıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güçlü, şunları kaydetti:
     "Büyük Doğu, Üstadın dava şuuruyla yetiştirmek istediği gençlere verilmek istenen mesajında en etkili araçtır. Üstadın, özellikle gençler için verdiği emek o kadar önemli sonuçlar verdi ki onun düşüncesi etrafında halkalanan gençler Anadoluda yeni halkalar oluşturdular. Bu insanlarla beraber ekonomik ve sosyal hayatta bir gelişme ortaya çıktı. Bugün Türk toplum hayatında çok derin değişmeler meydana geldi ve bunun sonucu olarak siyaset de bundan etkilendi. Necip Fazılın 40 yıl emek verdiği insanlar, bugün Türkiyeyi değiştirdiler. Bu nedenle Necip Fazıl, başarıya ulaşmış bir düşünce adamıdır ve Büyük Doğu bu mücadelenin adıdır."
     Güçlü, 1950nin sonlarında İzmir Kongresinde dönemin Başbakanı Adnan Menderesin bir konuşma yaptığını vurgulayarak, Necip Fazılın bu konuşmayı; "Hiroşimayı göklere uçuran atom bombası kuvvetinde ve Tanzimattan beri milletin kolladığı, beklediği ses" diye tanımladığını anımsattı.
    
     -"Eski Romanın cenazelerindeki sahte ağlayıcılar gibi para almadım"-
    
     Necip Fazılın bu sözlerinden sonra Menderes ile Kısakürek arasında bir sevgi bağı oluştuğunu, Menderesin Necip Fazıla destek vermeye karar verdiğini anlatan Sami Güçlü, şöyle devam etti:
     "Bunun yanında Kısakürek, partideki hiziplerle yeterince müdahale etmemesi gibi gerekçelerle, Menderesin bir çok yönünü eleştiriyordu. Bunu da mutlaka bilmek lazım. Hatta Menderesin talimatıyla derginin bazı sayıları kapandı. Öte yandan, yine Menderesin desteğiyle, maddi para yardımıyla, bir kısım hukuki desteklerle Büyük Doğuyu uzun bir süre günlük olarak çıkarma imkanı buldu. Menderes, 27 Mayısta örtülü ödenekten yargılanırken, tanık olarak Necip Fazıl dinlenmiştir. Örtülü ödenek kayıtlarında Büyük Doğu için Necip Fazıla para ödendiği yazılır. Mahkeme Başkanı Salim Başol, Kısaküreke; Örtülü ödenekten muazzam yardım yapılmış, hangi hizmet mukabili aldınız- der. Necip Fazıl da Evet, ben örtülü ödenekten para aldım. Ancak, methiyeciler ya da eski Romanın cenazelerindeki sahte ağlayıcılar gibi para almadım. Ben hükümeti alkışlamak için almadım. Ne aldığımdan ziyade neden aldığım önemlidir demiştir. İşte Kısakürek, vicdan kiracısı olarak para almadığını, hükümeti alkışlamak için para almadığı söylemek istiyor. Kısakürek, 1943ten 1960a kadar taştan taşa vurulan, zindandan zindana süründürülen, mukaddesatçı, milliyetçi, Anadolucu, ahlakçı bir idealin himayesi yolunda para aldığını, bu paranın fikir karşılığı olduğunu ifade etmek istiyor. Öz güveni görüyor musunuz- İşte aslında inancımızın bizlere yüklediği doğru sözlülük işte budur."
     Programın sonunda Güçlüye, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş tarafından, günün anısına plaket verildi.
     Konferansa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Muhammed Boztepe
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER