Vücuttaki benler kanser habercisi olabilir

Vücuttaki benler kanser habercisi olabilir


BİTLİS (A.A) - Ahlat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Söylemez, insan vücudunun çeşitli yerlerinde bulunan bazı ben tiplerinin, zamanla deri kanserine dönüşme riski taşıdığını söyledi.
     Söylemez, gazetecilere yaptığı açıklamada, deride doğumdan sonra veya doğumda oluşan kahverengi renkli lekelerin halk dilinde ben, tıp dilinde ise nevüs diye adlandırıldığını belirtti.
     İnsan vücudunda oluşabilecek benler hakkında bilgiler veren Op. Dr. Söylemez, benlerin vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, oval ya da yuvarlak, iyi huylu oluşumlar olduğunu ifade etti.
     Benlerin deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden kaynaklandığını ve genetik olarak belirlendiğini belirten Söylemez, genetik olarak yatkın kişilerde, yaşam boyu yeni benler oluşabileceğini kaydetti.
     Çoğu zararsız ve yaşam boyunca değişmeden kalabilen benlerin, kimi zaman kanserin habercisi olabileceğini kaydeden Söylemez, şöyle konuştu:
     Haftada 10dan fazla hasta polikliniğimize gelerek ben nedeniyle tedavi oluyor. Hastalardaki benin boyutunu, şeklini, rengini ve değişikliklerini inceliyoruz. Benler sınırlarının girintili çıkıntılı olması, neden yokken kanaması, üzerinde doku kaybının gelişmesi, hızla büyümesi, etrafında beyazlaşma olması, kaşınma ve ağrı gibi belirtilerin izlenmesi ve özellikle melanoma kanserinin ilk işaretleri olabileceği kanısına varınca, ameliyatla benlerin alınması önerisinde bulunuyoruz. Ancak bu tedavinin yapılmasında erken teşhis çok önemlidir. Bu tür benlere sahip kişiler, dermatolog takibinde olmalı.
     Benlerin alınmasının kansere yol açmadığını dile getiren Söylemez, bunun tıbben kanıtlandığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Selcan Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Vücuttaki benler kanser habercisi olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER