Yabancı öğrenciler, KOBİlerin dış pazardaki gözü

Yabancı öğrenciler, KOBİlerin dış pazardaki gözü olacak -Kocaelide KASİAD, KOSGEB ve KOÜ iş birliğiyle başlatılan proje kapsamında eğitilen yabancı uyruklu öğrenciler, KOBİler için dünyada pazar araştırması ve müşteri takibi yapıyor


KOCAELİ (A.A) - Necdet Doğruyol - Kocaeli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD), Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve KOSGEB iş birliğiyle başlatılan proje kapsamında eğitilen yabancı uyruklu öğrenciler, eğitimin ardından KOBİler için dünyada pazar araştırması ve müşteri takibi yapıyor.
     KASİAD, KOÜ ve KOSGEB tarafından yürütülen Ticaret Kabiliyetlerini Yabancı Uyruklu Öğrenciler ile Geliştirme Projesi ile KOÜdeki yabancı uyruklu öğrenciler, belli bir eğitimden geçirildikten sonra KOBİler için diğer ülkelerde pazar araştırmaları yapmaları sağlanıyor.
     KASİAD Başkanı Baki Karaman, üye işletmelerin ve bölgedeki KOBİlerin dış ticaret kabiliyetlerini ve rekabet gücünü arttırabilme doğrultusunda Kocaeliye ön lisans, lisans, lisansüstü ve doktora öğrenimi görmek üzere gelen yabancı öğrencilerden bir kısmının iş dünyasına entegrasyonunu sağlayacak faaliyetlerin planlanması ve uygulanmasının amaçlandığını söyledi.
     Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl vizyonu çerçevesinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu hatırlatan Karaman, Ülkemizin işletmelerinin yüzde 99u KOBİlerden oluşmaktadır. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde KOBİlerin yapacağı katkı önem arz etmektedir. Bu çerçevede KOBİlerin dış ticaret yapabilme kabiliyetlerinin arttırılması gerekmektedir diye konuştu.
     Kocaelide öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin gelecekte ülkelerinde elde edecekleri konumları düşünülerek, yapılan bu proje ile ülkeler arasında ticari köprülerin kurulmasının temellerinin oluşmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatan Karaman, şunları kaydetti:
     Türkiyeye örnek olan bu proje ülke bazında yaygınlaştırılırsa KOBİlerimiz için önemli fırsatlar doğacaktır. Proje aynı zamanda yabancı uyruklu öğrenciler için de önemli fırsatlar doğurdu. Sosyal yönü olan proje sayesinde bazı öğrenciler Türk iş dünyasıyla tanıştı ve bazıları firmalarımızda çalışmaya başladı.
    
     -KOBİlerin ihracatını arttı
    
     KASİAD Genel Sekreteri Yusuf Arabacı ise proje başında öğrencilerden başvurular aldıklarını ve 20 öğrenciye dış ticaret ve işletme eğitimi verdiklerini ifade etti.
     Eğitimlerin ardından hem öğrenci başvuruları hem de işletme başvurularında aldıkları bilgilere göre firma-öğrenci eşleştirmelerinin yapıldığını belirten Arpacı, Öğrencilerden istediğimiz, haftanın bir günü işletmeye gitmelerini ve işletmeyle birlikte dış ticaret konularında çalışmalarıydı. Öğrencilere firmalardan bir yetkili atanmasını istedik ve öğrenciler proje süresinde bu yetkilinin gözetiminde firmalar için pazar araştırmaları ve müşteri takibi yaptılar şeklinde konuştu.
     Proje kapsamında heyet organizasyonları gerçekleştirip öğrencilerin bu organizasyonlarda iş görüşmesi tecrübesi kazandığını dile getiren Arpacı, projenin hem yabancı öğrencilere hem de KOBİlere büyük fayda sağladığını bildirdi.
     Arpacı, bu kapsamda bazı KOBİlerin ihracatını arttırıp Orta Asya, Orta Doğu, Rusya ve Çin gibi ülkelerle dış ticaretlerini geliştirdiğini vurgulayarak, projenin geri dönüşümünün önümüzdeki günlerde daha iyi anlaşılacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Yabancı öğrenciler, KOBİlerin dış pazardaki gözü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER