Yaptıkları işbirliğiyle, bilime katkı sağlıyorlar

Yaptıkları işbirliğiyle, bilime katkı sağlıyorlar -Avrasya İpekyolu Üniversiteler Birliğine üye 30 ülkeden 200 üniversite, yaptıkları işbirliğiyle bilim, teknoloji, sosyal faaliyetlerle kültürel ilişkilerin gelişmesine öncü oluyor


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, bilimin gelişmesinde işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, Artık dünyada sınırların kalktığı bir ortamda, bilimde de sınır olmadığı için mutlaka üniversitelerin işbirlikleri gerekiyor dedi.
     Avrasya İpekyolu Üniversiteler Birliği (ESRUC) Başkanı Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce Atatürk Üniversitesinin başlatmış olduğu ve daha sonra da 30 ülkeden 200e yakın üniversitenin üye olduğu birliğin önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi.
     ESRUCun gittikçe artan bir katılımla, farklı projeler yaptığını vurgulayan Koçak, Üniversitelerin kendi ülkelerindeki çalışmaları, yurt içi ve yurt dışı öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimiyle ilgili konular hep gündemdedir. Artık dünyada sınırların da kalktığı bir ortamda, bilimde de sınır olmadığı için mutlaka üniversitelerin işbirlikleri gerekiyor diye konuştu.
     Atatürk Üniversitesi olarak dünyadaki farklı üniversitelerle işbirliğine gittiklerini anlatan Koçak, şunları kaydetti:
     Gerçekten de başarılı bir birlik oldu. Katılım artarak devam ediyor. Gerek üniversitemizin diğer üniversitelerle işbirliği gerekse buraya gelip de birbirine tanımayan üniversiteler arasındaki işbirliği sayesinde öğrenci, öğretim üyesi değişimi yapıyorlar. Hedefimiz, yeni ortak bilimsel projeleri başlatmak. Karşılıklı iyi yönleri, kuvvetli yönleri olan üniversiteler, birbirine yardımcı olacaklar. Örneğin, biz Afganistandan gelen öğrencilere İngilizce yüksek lisans programı açtık. Onlar da yüksek lisans programlarına başladı.
     Eğitim dili İngilizce olan Hindistanda da Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin kurs gördüğünü belirten Koçak, Bunlar bir başlangıç. Kazakistandan, Azerbaycandan, Gürcistandan ve diğer üyesi olan ülkelerdeki üniversitelerle işbirliğimiz artarak devam ediyor ifadelerini kullandı.
    
     -İpekyolu Bilim Projesi-
    
     Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Birliğinin düzenlediği toplantılar sonunda hazırlanan yayınların üniversitelere dağıtıldığını anlatan Koçak, Bastırdığımız kitaplar Türkiyedeki bütün üniversitelere dağıtılıyor. ESRUC üyesi olan üniversitelere de gönderiliyor. Üniversiteler arasındaki işbirliği artarak devam ediyor dedi.
     ESRUC olarak yeni bir projeyi hayata geçireceklerini vurgulayan Koçak, şöyle devam etti:
     Yeni bir proje hazırladık. Projenin adını İpekyolu Bilim Projesi koyduk. Biz bu işe başlarken İpekyolu ismini koymuştuk ama İpekyolunun bu kadar geniş olduğunu düşünmemiştik. Gün geçtikçe bakıyoruz ki Avrupada, Japonyada Rusyada, Amerika Birleşik Devletleri İpekyolu toplulukları, vakıfları var. İpekyolunun gitmediği hiçbir yer yok. Bundan sonra da İpekyolu ile ilgili yeni bir program başlatacağız. Erasmus gibi Mevlana Projesi gibi İpekyolu üniversiteleri kendi arasında burs dahil, öğrenci, öğretim üyesi değişimi olacak.
     Prof. Dr. Koçak, ESRUCun 3 yıl önce kurulmasına rağmen önemli mesafe katettiğini ifade ederek, her yıl yeni programlarla birliğin önemli çalışmalara imza attığını vurguladı.
     Türk dünyasının her ülkede izi olduğuna dikkati çeken Koçak, Eser olarak, mimari eser olarak özellikle Avrupada Endülüsten Orta Avrupaya kadar, Hindistandan Orta Asyaya kadar her yerde Türk izleri var. Çalışmalarımızın kitap haline getirilmesi ayrı bir güzellik. Trabzonda düzenlenen toplantı bunlar görüşüldü. Birlik, beraberlik adına ve dünyadaki hafif üstü tozla örtünmüş eserlerin gündeme getirilmesi adına çok önemli diye konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Yaptıkları işbirliğiyle, bilime katkı sağlıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER