Yarım asırdır anahtar yapıyor

Yarım asırdır anahtar yapıyor -Osmaniyede 66 yaşındaki Kemal Eryiğit dedesinden kalma mesleği anahtarcılığı 50 yıldır ara vermeden sürdürüyor


OSMANİYE (A.A) - Osmaniyede 66 yaşındaki Kemal Eryiğit, dedesinden kalma mesleği anahtarcılığı, 50 yıldır ara vermeden sürdürüyor.
     Palalı Süleyman Caddesinde modern hale getirdiği dükkanında mesleğini oğluyla birlikte yürüten Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise yıllardan beri anahtarcılık yaptığını belirtti.
     Anahtarcılık yaparak kazandığı parayla 7 çocuk yetiştirdiğini ifade eden Eryiğit, Meslek hayatım 50 yılı geçti. Babam dedemin yanında çalışırken gaz ocağı, lüks, gramofon ve anahtar yaparlardı. Babam daha sonra işi sadece anahtarcılığa çevirdi ve 30 yılı aşkın anahtarcılıkla geçimini sağladı. Bende lise yıllarımda onun yanında yetiştim. Oğlumun bir tanesine de bu işi öğrettim. Şimdi beraber çalışıyoruz dedi.
     Eryiğit, anahtarcılığın bir sanat olduğunu söyleyerek, Osmaniyede yetiştirdiği 25 anahtarcının geçimini bu meslekten kazandığını kaydetti.
     Mesleğe başladığı yıllarda anahtar yapmanın zorluklarını anlatan Eryiğit, şöyle devam etti:
     Önceleri anahtarlar yapmak zordu. 1,5 santimetre kalınlığında saçları önce keser, sonra döver ve kanal açarak yapardık. Bu uzun bir zaman alırdı. Artık teknoloji sayesinde anahtar yapmak ta ne var- Şimdi anahtar yapımı oldukça kolay hale geldi. Makinelerle hazır anahtar kalıplarına dişlerini açıp teslim ediyoruz. Şimdi anahtar çeşidi arttığı için sektörde işlerde iyi durumda. Piyasada anahtar yapımları 1,5 liradan 20 liraya kadar değişen fiyatlarda yapılıyor. Son yıllarda elektronik aletlerin anahtarlarını yapabilen aletlerde çıktı. Bu tür anahtarları da şimdi oğlum yapıyor.
    
     -Oğlu da kendi oğluna öğretecek
    
     Babasının yanında anahtarcılık mesleğini öğrenen ve 30 yıldan beri babası ile birlikte çalışan Ökkeş Eryiğit de, kendi oğluna bu mesleği öğretmek istediğini ifade etti.
     İlkokul yıllarında anahtarcılığı öğrenmeye başladığını anlatan Ökkeş Eryiğit, Çocuklarımın da bu mesleği benim yanımda öğrenmelerini isterim. Çünkü bu meslek bizim dede mesleğimiz yani atalarımızın mesleği şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Ümit Kahrıman
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Yarım asırdır anahtar yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER