Yaşlılarda Asılmış Adam Kırığına dikkat edilmeli

Yaşlılarda Asılmış Adam Kırığına dikkat edilmeli -Prof. Dr. Kuday: -Yaşlılarda sık görülen asılmış adam kırığı ölümlere yol açabiliyor


KASTAMONU (A.A) - Prof. Dr. Cengiz Kuday, yaşlılarda sık görülen asılmış adam kırığının, teşhis ve tedavisinde geç kalındığında, ölümlere yol açabildiğini belirtti.
     Prof. Dr. Cengiz Kuday, yaşlılarda kemiklerin çok çabuk kırılabildiğini belirterek, Türkiyede 65 yaş üstündekilerin yüzde 89unun bu tehdit altında bulunduğunu söyledi.
     Yaşlı kişilerde kalça kırığı gibi omurganın en üstündeki boyun bölgesinde travma kırıklarının da sık görüldüğünü belirten Kuday, Çoğunlukla belirti de vermez. Hasta ya o anda ölür ya da basit bir ense sertliği , ense ağrısı ile gelir. Tesadüfen bulunur. Tedavisi şarttır dedi.
     Kuday, kalça ve omurga kırıklarının özellikle yaşlıları tehdit ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
     Yaşlıların kemikleri hassas olduğu için omurgaları basit travmadan bile etkilenebilir. Basit bir travmadan meydana gelebilen omurga kırıkları bazen ölümle de sonuçlanabiliyor. Yaşlılarda sık görülen asılmış adam kırığı ölümlere yol açabiliyor. Bu kırığa neden asılmış adam kırığı deriz- İnsanlar asıldıklarında ikinci boyun kemiği kırılarak, beyin sapında bulunan solunum merkezine baskı sonucu nefes alamayarak ölür. Üst boyun kemiği kırıklarında hastaların çoğunluğu ölür veya felçli kalır. Bazı özel durumlarda sinir zedelenmesi olmaz ve yaşamlarını sürdürebilirler.
     Omurgada beyin cerrahisini ilgilendiren pek çok sorun olabildiğini kaydeden Kuday, düşme ve travmaya bağlı omurga ve omurilik yaralanmalarının Türkiyede çok sık görüldüğünü söyledi.
    
     -Taşımadan dolayı ölen de sakat kalan çok kişi var-
    
     Kuday kırığın cinsine göre de tedavi seçenekleri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
     Kırığın aciliyetine göre tedavisi vardır. Eğer bir omurga kırığı olursa ilk tedavisi olayın olduğu yerde başlar. En basitinden solunum yollarının açık olmasını sağlıyoruz. Kişiyi en az hasarla taşıma yoluna gidiyoruz. Travma oluyor ama taşıma esnasındaki ikincil şeylerden hasta harap oluyor. Taşımadan dolayı ölen de sakat kalan çok kişi var. Taşınırken korse veya özel sedyeler kullanılmalı. Acil servislerdeki tedavisi de çok önemli. Bu kişiler kazaya ya da travmaya maruz kaldığında şoka girebilirler. Şokun tedavisi var. Kan değerlerine bakılır. Nörolojik muayenesi yapılır. Bu muayenenin neticesine göre de bir yol çizilir.
    
     Muhabir: Esra Karamuk/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Yaşlılarda Asılmış Adam Kırığına dikkat edilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER