Yeni büyükşehirlere, Kocaeli deneyimi anlatılıyor

Yeni büyükşehirlere, Kocaeli deneyimi anlatılıyor -Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir statüsü kazanan illere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyor -Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu: Gelen konukla


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir statüsü kazanan illere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyor.
     Büyükşehir Belediyesi Kanununun ardından büyükşehir statüsü kazanan illerden gelen temsilciler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği bilgilendirici toplantılarla kentte yapılan hizmetler ve deneyimler aktarılıyor.
     Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bu kapsamda kentte düzenlenen İl Sınırında Büyükşehir Modeli Kocaeli Deneyimi başlığıyla gerçekleştirilen toplantılarda, son olarak Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve beraberindeki heyete tecrübelerini aktardı.
     Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hataydan belediye başkanları ve meclis üyelerini davet ettiklerini belirterek, 2014 seçimlerinden sonra fiilen devreye geçecek olan Büyükşehir Belediye Yasası için şu andan itibaren hazırlık yapmaları gerektiğini söyledi.
     Hataydan gelen ekip içerisinde teknisyenler, mühendisler ve plancıların olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, Gelen konuklar Kocaelideki uygulamaları yerinde görüyorlar. Tecrübelerimizden istifade edecekler dedi.
     Karaosmanoğlu, heyetteki yetkililere endişe etmemelerini söylediklerini vurgulayarak Aynı endişeler ilk defa büyükşehir olduğumuzda burada da yaşandı. Sonra hiçbir endişe kalmadı. Kocaeli, büyükşehir olmakla gelişti ve kalkındı şeklinde konuştu.
     Kocaelide olduğu gibi nüfusu 750 bini bulan illerde büyükşehir uygulamasının çok büyük bir katkı vereceğine dikkat çeken Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:
     Tek elden planlama olacak. Şehir planı olmadan şehircilikten bahsetmek mümkün değil. Şehrin tamamı tek elden planlanmış olacak inşallah. Medeniyetimize yakışır sağlıklı şehirler oluşturma adına Büyükşehir uygulaması Kocaeli için çok faydalı oldu. Kocaeli için bir milat oldu. Aynı şey Hatay için de Malatya için de Trabzon için de geçerli. Buradaki toplantımız çok yararlı oluyor. Aynı şekilde hangi birim isterse Kocaelide misafir edeceğiz.
    
     -Hatayda insanlar, göç etme ihtiyacı duymayacak
    
     Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da yasayı çok olumlu bulduğunu belirterek, yasa sayesinde bir şehrin bütün olarak ele alınarak şehrin her yerine hizmet götürme olanağının olduğunu söyledi.
     Savaş, Kocaelide köyden kente göçlerin önlenmiş olduğuna işaret ederek, Hatayda da bunun 3-5 sene sonra önlenmeye başlayacağını dile getirdi.
     10 yıl sonra Hatayda da insanlar köyden kente göç etme ihtiyacı duymayacaklardır diyen Savaş, insanların köyde de imkanların olduğunu görerek başka bir yere gitme ihtiyacını hissetmeyeceklerini ifade etti.
     Özellikle, altyapı, üst yapı ve ulaşım noktasında yasanın çok olumlu sonuçlar vereceğini düşündüklerini vurgulayan Savaş, Belki bir kaç sene zorluk çekeceğiz. Burada da çekilmiştir ama 2 sene sonra Hatayda da hızlı bir şekilde hizmetler çözüme kavuşmaya başlayacak diye konuştu.
    
     -Güçlü bir belediye, sorunların çözümünde önemlidir-
    
     Savaş, Hataylıların yasayı 4 sene sonra çok rahat algılayacaklarını, bundan sonraki süreç içerisinde de bu yasaya kendilerinin sahip çıkacağını anlatarak, Tabii ki önce insanlar bir tereddüt yaşıyor. Belirli avantajlarımızı kaybediyoruz gibi düşünüyorlar ama güçlü bir belediye, sorunların çözümünde önemlidir. Ekonomik durumunuz ne kadar artıyorsa teknik ekibiniz güçleniyorsa sorunları çözme ve hızlı yol alma şansınız da o kadar artıyor. Büyükşehir bu imkanları sağlıyor ifadelerini kullandı.
     Savaş, yasanın 2-3 sene içerisinde tüm yeni büyükşehir olan yerlere büyük bir katkı ve dönüşüm sağlayacağını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın - İbrahim Aktaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Yeni büyükşehirlere, Kocaeli deneyimi anlatılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER