Yorgun sürücüler için dinlenme odası hizmeti

Yorgun sürücüler için dinlenme odası hizmeti -Bursada, Kurban Bayramı ile öncesi ve sonrasında yapılacak trafik denetimlerinde yorgun, uykusuz, dalgın olduğu belirlenen sürücüler, Bölge Trafik Denetleme İstasyonlarında oluşturulan


BURSA (A.A) - Doğukan Altınay - Bursada, Kurban Bayramı ile öncesi ve sonrasında yapılacak trafik denetimlerinde, yorgun, uykusuz ve dalgın olduğu belirlenen sürücüler, Bölge Trafik Denetleme İstasyonlarında oluşturulan Sürücü Dinlenme Odalarından ücretsiz faydalanabilecek.
     Bursa Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü İbrahim Erkalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazaların genellikle arkadan çarpma, kırmızı ışık ihlalleri, uykusuz ve yorgun araç kullanma ile aşırı hızdan meydana geldiğini kaydetti.
     Uykusuz, yorgun sürücülerin vücut hareketlerinin yavaşladığını ve reflekslerinin zayıfladığını dile getiren Erkalaycıoğlu, Yorgun, uykusuz ve dalgın olduğu belirlenen sürücüler, Bölge Trafik Denetleme İstasyonlarındaki sürücü dinlenme odalarında istirahat edebilecek. İstasyonlarımızda, herkesin kullanımına açık dinlenme odası, kamelya, mutfak ve özürlü vatandaşlarımız için tuvaletler gibi birçok imkanımız mevcut dedi.
     Erkalaycıoğlu, bayramların, insanların en çok yola çıktıkları, karayollarını kullandıkları, bazen de bir takım kazalarla karşılaştıkları dönemler olduğunu belirterek, Bayramlarda herkes karayollarını kullanmaya yöneldiği için kaza bilançosu ağırlaşıyor. Buna dikkatsizlik, tedbirsizlik, emniyet kemerinin kullanılmaması, hız ihlalleri, yorgun ve dalgın araç kullanımı gibi faktörler de eklendiğinde, zannediyoruz ki tatiller trafik kazalarının bir sebebi. Karayollarındaki araçların kullanımına son derece özen gösterilmeli ve trafik kurallarına riayet edilmeli ki bilanço düşsün, tatiller kazalarla anılmasın diye konuştu.
     Bayram tatili süresince ek tedbirler alacaklarını dile getiren Erkalaycıoğlu, şunları kaydetti:
     Bu tedbirler çerçevesinde karayolu güzergahlarında, özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde, ortalama 30 kilometreye 1 ekip düşecek. Gün batımında ve sabaha karşı yorgun, uykusuz, dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler, uygun yerlerde ekiplerimiz tarafından uyarılacak. Gerektiğinde araçtan inmeleri sağlanacak ve güzergah üzerindeki mevcut trafik kuruluşlarımız da dahil olmak üzere müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacak. Her istasyon amirliğimizde sürücü dinlenme odaları ve ihtiyaç giderme imkanları mevcut. Bunu vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Radarla hız tespit ekiplerimiz olacak. Başta hız ihlalleri olmak üzere hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, seyir halindeyken cep telefonu kullanma, emniyet kemeri kullanma konularında denetimler yapılacak.
    
     -Çarpışmada bir yetişkinin ağırlığı 2-3 tona kadar çıkabiliyor-
    
     İbrahim Erkalaycıoğlu, son zamanlarda sürücülerin gereksiz yere yapılan selektörden dolayı rahatsızlık duyduğunu bildirdi.
     Selektör nedeniyle önde bulunan araç sürücüsünün tedirginlikten dolayı direksiyon hakimiyetini kaybedip, şerit ihlali yapabildiğini bildiren Erkalaycıoğlu, Bu tür konularda zaman zaman vatandaşlarımızdan 155 İhbar Hattına şikayet geliyor. Elbette ki şikayet doğrultusunda Trafik Kanununun gerektirdiği işlemler yapılıyor dedi.
     Erkalaycıoğlu, sürücülerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar konusunda şu bilgileri aktardı:
     Emniyet kemeri ve koltuk başlığının uygun şekilde kullanılması gerekiyor. Emniyet kemerlerinin ayar mekanizmasını köprücük kemiğine yakın bir noktaya getirip, kemerinizi takmanız gerekiyor ki herhangi bir çarpma anında köprücük kemiği kırılmasın ya da herhangi bir yaralanmaya sebebiyet vermesin. Çünkü çarpma esnasında bir yetişkinin beden ağırlığı ortalama 2-3 tona kadar çıkabiliyor. Emniyet kemerleri zaten 3,5 ton ağırlığı kaldırabilecek kapasitede imal ediliyor. Koltuk başlarının boyun zedelenmesini engellemesi için en az gözün hizasına gelecek şekilde kaldırılması gerekiyor. Aşırı hızlarda aracınız çarpma esnasında saniyenin 3te 1i kadar kısa sürede duruyor. Ama içerideki her cisim, insan bedeni de dahil hareket etmeye devam ediyor. Bu hareket devam ettiği için de ciddi yaralanmalar meydana gelebiliyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yorgun sürücüler için dinlenme odası hizmeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER