Yörük derneği kıl çadırda genel kurul

Yörük derneği kıl çadırda genel kurul yaptı -Mersinde Sarıkeçili Yörüklerinin tek çatı altında toplanması için kurulan derneğin genel kurulu kıl çadırda yapıldı


MERSİN (A.A) - Silifke ilçesinde yaşayan Sarıkeçili Yörükleri tarafından kurulan derneğin genel kurulu kıl çadırda yapıldı.
     İlçeye bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinde yaşayan Sarıkeçili Yörüklerini bir çatı altında toplamak amacıyla yeni kurulan ve 45 üyesi bulunan Göç Eden Sarıkeçililer Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneğinin ilk genel kurulu, Yeşilovacık beldesinde kurulan kıl çadırda gerçekleştirildi.
     Genel kurulda dernek başkanlığına İbrahim Yagal, yönetim kurulu üyeliklerine Halil Öksüzoğlu, İbrahim Karal, Kerim Karadayı ve Hıdır Taş seçildi.
     Yagal, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış mevsimini Silifke ve yöresinde geçiren Sarıkeçili Yörüklerini bir çatı altında toplamak amacıyla bu derneği kurduklarını kaydetti.
     Derneğin kuruluşunun tamamlanmasının ardından ilk genel kurul toplantısını da kıl çadırda yaptıklarını ifade eden Yagal, Anadolunun "bin yıllık efsanesi yörüklerin" son temsilcileri olarak üyelerinin tüm sorunlarıyla ilgileneceklerini belirtti.
     Nisan ayı sonu itibarıyla yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman yaylalarına gitmeyi planladıklarını anlatan Yagal, sonbaharda ise yeniden Akdeniz sahillerine ineceklerini söyledi.
     Yörüklerin eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, gelişen teknolojiyle motorlu araçlarla göç ettiğini anlatan Yafal, şöyle konuştu:
     "Göçerlerin son temsilcileri olarak yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersinin Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyor. At, deve, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyor. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldığımız un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganları kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyuluyoruz. Keçilerimiz ise çobanlarımız tarafından götürülüp getiriliyor."
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Yörük derneği kıl çadırda genel kurul Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER