Yörüklerin dönüş yolculuğu başladı

Yörüklerin dönüş yolculuğu başladı -Yaz aylarını Konya ve Karaman yaylarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, havaların soğumaya başlamasıyla kışı geçirecekleri sahil kesimlere dönmeye başladı -Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma v


MERSİN (A.A) - Hüseyin Haskan - Yaz mevsimini Konya ve Karaman yaylarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, havaların soğumaya başlamasıyla kışı geçirecekleri sahil kesimlerine dönmeye başladı.
     Yaz aylarında Karaman ve Konyada yerleşik düzene geçmek umuduyla Akdeniz sahillerinden göçen Anadolunun binlerce yıllık yörüklerin son temsilcileri Sarıkeçililerin arazi ve ev tahsisi konusunda çalışmaların tamamlanamaması nedeniyle, yaz ve kış mevsimlerindeki göçleri sürüyor.
     Develerine ve atlarına taşıyabilecekleri eşyaları yükledikten sonra göçe başlayan Sarıkeçili Yörükleri, kendileri için başlatılan yerleşik düzene geçme çalışmalarını umutla bekliyor.
     Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkeçili Yörüklerinin kış mevsimini geçirdikleri Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Erdemli ilçelerinde sahile yakın kesimlere gelmeye başladığını söyledi.
     Her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan at, eşek ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin zorlu yolculuğunun yeniden başladığını belirten Gök, Yörükler, konar göçer hayatı yaşamaktan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Tek geçim kaynağı hayvancılık olan Yörükler, göç esnasında konaklamada kullanılan yatak, yiyecek ve zaruri ihtiyaçlarını giderecek eşyaları deve, at ve eşek sırtında, diğer eşyalarını ise traktör gibi araçlarla götürüyor. Bu zorlu yolculuğun son bulması için Yörüklerin konar göçerlikten kurtarılması gerekiyor dedi.
    
     -Yerleşik hayata geçmek istiyorlar-
    
     Akdeniz Bölgesinde 200 Sarıkeçili ailesi bulunduğunu, göçebe hayatın kendilerine ağır gelmeye başladığını ifade eden Gök, şunları kaydetti:
     2006 yılında arazi ve bina tahsisi konusunda ilgili bakanlıklara müracaatımızı yaptık. 6 yıldır yaptığımız müracaatların sonuçlanmasını bekliyoruz ama bir sonuç alamadık. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Biz de bir an önce yerleşik düzene geçip kalıcı olarak yaşamak ve konar göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz.
     Karaman ve Konyada yerleşik düzene geçmeyi istediklerini anlatan Gök, Umarız yetkililer bizim yerleşik düzene geçme konusunda çalışmalarını tamamlar. Yerleşik hayata geçme düşüncemiz başka bahara kaldı ama biz bu sürecin en kısa sürede tamamlanacağına inanıyoruz dedi.
    
     -Sarıkeçili Yörükleri-
    
     Yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları gittikçe azalan Anadoluda binlerce yıldır yaşayan Yörük obalarının son temsilcilerinden Sarıkeçililer, hayvanlarıyla konar göçer hayat sürdürüyor.
     Nisan ayı sonu itibariyle yaylalara göç eden, sonbaharda ise Akdeniz sahillerine inen Yörüklerden bazıları eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil de motorize araçlarla göç ediyor olsalar da yerleşik hayatın özlemini çekiyor.
     Bunaltıcı sıcaklar dolayısıyla yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren göçerlerin son temsilcileri olan Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersinin sahile yakın olan Silifke, Erdemli, Anamur ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyor.
     At, deve, eşek ve keçileriyle özdeşleşen göçerler yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyor.
     Sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere ulaşan yolları ezberleyen Yörük geleneğinin son temsilcileri Sarıkeçililer, satın aldıkları un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlarla, hayvanları ise otlatarak götürüp getiriyor.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Yörüklerin dönüş yolculuğu başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER