Yüksek tansiyon hastalıkları beraberinde getiriyor

Yüksek tansiyon hastalıkları beraberinde getiriyor -Isparta Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aygündüz: -Eğer hastalığı önceden teşhis eder ve tedaviye geçersek yüksek tansiyona bağlı felç, körlük, diyalize bağlılık, kalp yeter


ISPARTA (A.A) - Isparta Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Aygündüz, yüksek tansiyonun, dünyada en çok bilinen kanser ve aids hastalıklarından daha fazla ölüme neden olduğunu belirterek, Eğer hastalığı önceden teşhis eder ve tedaviye geçersek yüksek tansiyona bağlı felç, körlük, diyalize bağlılık, kalp yetersizliği gibi hastalıkları ve bunlara bağlı ölümleri engelleyebiliriz dedi.
     İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Aygündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek tansiyonun erken müdahale edilmediği takdirde felç, görme kaybı, kalp ya da böbrek yetmezliği, hatta ölüme neden olan tehlikeli bir bir hastalık olduğunu söyledi.
     Yüksek tansiyonun tamamen yok edilemeyeceğini, ancak ilaçlarla kontrol altına alınabileceğini ifade eden Aygündüz, yüksek tansiyona neden olan en önemli sebeplerin başında sigara, aşırı kahve tüketimi ve stresin yer aldığını kaydetti.
     Türkiyede yüksek tansiyonlu kişilerin yarısının hastalığından haberdar olmadığını belirten Aygündüz, şunları söyledi:
     Tansiyon koldan ölçülüyor ama kesinlikle bir kol hastalığı değil. Gidip ölçtürmedikçe teşhis konulabilecek bir hastalık da değil. Ne yazık ki bir çok vatandaşımız felç olduktan sonra bu duruma yüksek tansiyonun neden olduğunu öğreniyor. Vatandaşın gözü kanıyor, gözündeki damarın biri yırtılıyor ve görme kaybı yaşıyor. Yapılan muayenede yüksek tansiyon nedeniyle görme kaybını yaşadığını öğreniyoruz. Bazen de böbrek yetmezliği nedeniyle yapılan tahlillerde hastanın tansiyon hastası olduğu öğreniliyor ve bu hastalık nedeniyle böbreğin bittiğini görüyoruz.
     Aygündüz, her 5 hastadan birinde yüksek tansiyon görüldüğünü, tansiyon hastalarının yarısının hastalığından haberdar olmadığını, hastalığından haberdar olanların da sadece yarısının ilaç kullandığını kaydetti. Bu durumun, içler acısı olduğunu vurgulayan Dr. Aygündüz, Ne yazıkki 100 tansiyon hastasının sadece 12si doğru ilaçla hastalığını kontrol altında tutuyor. Maalesef diğer hastalar kalp yetmezliği, diyaliz, körlük ve felç ile uğraşıyor dedi.
     Yüksek tansiyonun, dünyada en çok bilinen kanser ve aids hastalıklarından çok daha fazla ölüme neden olduğunu vurgulayan Aygündüz, Erken tanı çok önemli, Eğer hastalığı önceden teşhis eder ve tedaviye geçersek yüksek tansiyona bağlı felç, körlük, diyalize bağlılık, kalp yetersizliği gibi hastalıkları ve bunlara bağlı ölümleri engelleyebiliriz diye konuştu.
     Yüksek tansiyon görülen kişilerin ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olduklarını vurgulayan Aygündüz, söyle dedi:
     Yaşadığımız en önemli sıkıntılardan biri, hastaya, Sende tansiyon var dediğimizde hasta bunu bir boğaz iltihabı gibi algılıyor. Bir kutu ilaç kullanınca geçeceğini zannediyor. Bu hastalık her gün düzenli en az bir tane ilaç kullanımı gerektiriyor. İşte biz bunu hastalara anlatamazsak, ikna edemezsek maalesef beraberinde birçok hastalığın da oluşmasına sebep oluyor. Bu da ne yazıkki görme kayıplarına, kalp yetmezliklerine, hatta felce neden oluyor.
     Dr. Mustafa Aygündüz, olası kötü sonuçların önlenmesi için vatandaşların yılda en az bir kere tansiyon ölçtürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç/Mehmet Erbek
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yüksek tansiyon hastalıkları beraberinde getiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER