Yurt dışından kornea ithal edilmesi

Yurt dışından kornea ithal edilmesi -Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ünal: -Kornea damarsız bir doku olduğu için herhangi bir tetkik yapmadan naklini yapıyoruz, dolayısıyla korneanın farklı bir ülkeden gelmesi her


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Ünal, korneanın damarsız bir doku olduğu için herhangi bir tetkik yapmadan naklini gerçekleştirdiklerini, bundan dolayı kornea ithal edilmesinin genetik açıdan bir sıkıntı yaratmayacağını söyledi.
     Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kornea naklinin göz bankasının olduğu merkezlerde yapılabildiğini belirtti. Türkiyede yaklaşık 5 bin civarında kornea nakli bekleyen insan olduğunu bildiren Ünal, bağışların yeterli olmayışı nedeniyle ihtiyacın karşılanamadığını ifade etti.
     Sağlık Bakanlığının ihtiyacı karşılamak amacıyla kornea ithal edilmesini gündeme getirdiğine işaret eden Ünal, Yurt dışından kornea ithal edilmesiyle gerekli ihtiyacın karşılanacağını düşünüyorum dedi.
     Türkiyedeki göz bankası sayısının 26ya çıktığını, yurt dışından kornea getirilmesinin göz bankaları aracılığıyla gerçekleştirileceğini belirten Ünal, bu sürecin sağlıklı bir şekilde sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
     Yurt dışından gelecek korneaların genetik açıdan Türkiyedeki hastalara nakledilmesinde herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını vurgulayan Doç. Dr. Ünal, Dünyanın neresinden gelirse gelsin, kornea her yerde aynıdır. Zaten biz kendi ülkemizde elde ettiğimiz korneaları takarken bir genetik analizi yapmıyoruz, bir uyuşmazlık var mı yok mu diye bakılmıyor. Kornea damarsız bir doku olduğu için herhangi bir tetkik yapmadan naklini yapıyoruz. Dolayısıyla korneanın farklı bir ülkeden gelmesi herhangi bir sıkıntıya neden olmaz diye konuştu.
    
     -Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yılda 100 hastaya nakil-
    
     Başhekim Doç. Dr. Ünal, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin göz bankasına sahip önemli merkezlerden biri olduğunu anlattı. Hastanede yılda 100 civarındaki hastaya nakil gerçekleştirdiklerini bildiren Ünal, yeterli bağış olmadığı için tüm ihtiyaca cevap verilemediğini, dışarıdan gelecek korneaları kendilerinin de kullanacağını kaydetti.
     Korneanın gözün en önündeki şeffaf tabakası olduğunu, gözün de insanın dünyaya açılan penceresi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Mustafa Ünal, şöyle dedi:
     Bu konuda halkımız daha bilinçli olursa, bağış konusunda daha yardımcı olurlarsa, yurt dışından gelmesine de gerek kalmadan bu iş çözülebilir. Kornea naklinde tüm göz alınmıyor, sadece gözün ön tabakasındaki şeffaf tabaka alınıyor, dolayısıyla alındıktan sonra çok dikkatle bakmadıktan sonra zaten alınmış olduğu bile anlaşılmıyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yurt dışından kornea ithal edilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER