Yurtta kış

Yurtta kış -Van, Bitlis, Hakkari ve Muşta 967 köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı -Vanda kar yağışı nedeniyle uçaklar Muşa yönlendirildi


VAN (A.A) - Van, Bitlis, Hakkari ve Muşta etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 967 köye ulaşım sağlanamıyor.
     Van Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle 329 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.
     Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Van-Bahçesaray, Çukurca-Şırnak, Yüksekova-Şemdinli, Yüksekova-Başkale, Yüksekova-Dağlıca, Yüksekova-Esendere, Şemdinli-Alan, Yüksekova-Hakkari, Şemdinli-Derecik, Muş-Kulp, Soğuksu-Sağınlı, Ahlat-Malazgirt, Adilcevaz-Karahasan, Mutki-Geyikpınar, Gürpınar-Kırkgeçit, Gürpınar-Yalınca, Gürpınar-Kanlıdere ve Doğubayazıt-Çaldıran yollarının kar ve tipi nedeniyle kapandığını bildirdi.
     Hakkari-Van, Bahçerasay-Hizan ile Gürpınar-Çatak yol ayırımı Narlı karayolunun da çığ nedeniyle kapandığını belirten yetkililer, yolların tekrar ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.
     Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, gün içerisinde havanın çok bulutlu aralıklı kar yağışlı geçmesinin beklendiğini ifade etti. En düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 7 derece, beklenen en yüksek hava sıcaklığının ise 3 derece olacağı belirtildi.
     Ayrıca, il genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı da beklendiğini kaydeden yetkililer, muhtemel çığ hadiselerine karşı tedbir alınması çağrısında bulundular.
     Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile il geneli tüm okullar bugün eğitime ara verirken, Milli Eğitim Müdürlüğü, hamile ve özürlü personele idari izin verdi.
     Öte yandan, Ferit Melen Havalimanı yetkilileri, kar yağışı ve tipi nedeniyle Ankara-Van seferini yapan Anadolu Jet uçağının Muş Havaalanına yönlendirildiğini ifade etti.
    
     -Bitlis-
    
     Bitlis Valiliğinden alınan bilgiye göre, kentte dünden bu yana etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, 292 köyle ulaşımın sağlanamadığı bildirildi.
     Ekipler acil durumlara müdahale için hazır bekletilirken, karla mücadele çalışmaları 3 kar makinesi, 14 greyder, 11 dozer, 14 servis aracı, 8 yükleyici ve 10 ekiple yürütülüyor.
     Meteoroloji İşleri Müdürlüğü yetkilileri ise, kent merkezinde kar kalınlığının 2,5 metre olarak ölçüldüğünü bildirdi.
     Öte yandan Bitlis-Hizan, Hizan-Bahçesaray karayolunun ulaşıma kapalı olduğu, Bitlisin Tatvan, Güroymak, Mutki ilçelerine ise tek şeritten ulaşımın güçlükle sağlandığı kaydedildi.
     Kentte belediye ve karayolları ekipleri karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Yollarda ulaşımın güvenli şekilde sağlanması için görev yapan polis ekipleri, sürücülere zincir takmaları yönünde uyarıda bulundu.
     Kent merkezinde ulaşımın tek şeritten sağlanması ve merkezde biriken kardan dolayı, uzun araç konvoyları oluşurken, sürücüler ve vatandaşlar güç anlar yaşıyor.
    
     -Hakkari-
    
     Hakkaride etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 132 köy ve 375 mezra ile ulaşım sağlanamıyor. Çevre dağlardan inen çığlar nedeniyle Hakkari-Çukurca-Şırnak karayolu ise halen kapalı bulunuyor.
     Kar yağışının bugün dinmesiyle birlikte İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri kapanan köy ve mezra yollarında, Karayolları 114. Şube Şefliği ekipleri karayollarında, belediye ekipleri ise ana arterler ve mahallelerde çalışma başlattı.
     Kar kalınlığının 185 santimetre olarak ölçüldüğü kentte, biriken kar yığınlarına daha fazla dayanamayan bazı evlerin ise çatıları çöktü.
     Kar yağışının dinmesini fırsat bilen bazı vatandaşlar da, ev ve iş yerlerinin çatılarının çökmemesi için üzerinde biriken kar yığınlarını temizlemeye çalışıyor.
    
     -Muş-
    
     Muşta 214 köyle ulaşım sağlanamadığını belirten İl Özel İdaresi Köy Yolları Şube Müdürü Fesih Çakır, bütün ekiplerin karla mücadele çalışmaları için seferber olduğunu söyledi.
     Çakır, tipi ve kar yağışı nedeniyle çalışmalara ara verildiğini belirterek, acil müdahale gerektiren durumların dışında herhangi bir çalışma yapılamadığını bildirdi.
    
     Muhabir: Ekip / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER