Yüzyıllardır dokunan bez: elpek

Yüzyıllardır dokunan bez: elpek -Ereğlide, yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezlerinden yapılan masa örtüsü, şal ve perde gibi çok sayıda ürüne rağbetin azalması girişimcileri endişelendiriyor -Atölye sahibi Efes:


ZONGULDAK (A.A) - Mustafa Kemal Bektaş - Zonguldakın Ereğli ilçesinde, yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezlerinden yapılan masa örtüsü, şal ve perde gibi çok sayıda ürüne rağbetin azalması girişimcileri endişelendiriyor.
     Yelken bezi dokumalarıyla ünlü ve Ereğlinin en önemli el sanatları arasında yer alan elpek bezleri, gelişen tekstil teknolojisine inat el dokumasının yaşatılan en önemli örnekleri arasında yer alıyor.
     Yüzyıllardır keten liflerinden üretilerek günümüze aktarılan elpek bezleri, azalan ilgiye karşın iki girişimcinin 1997de kurduğu atölyede yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.
     Anadolunun kültürel zenginlikleri arasında yer alan dokumacılığın yüzyıllardır yapıldığı ilçede, elpek bezleri ağırlıklı olarak ev dekorasyonuna yönelik hazırlanıyor.
     Elpek bezleri, çağdaş modellerle, masa ve sehpa örtüleri, Amerikan servis, şal ve kaşkol şeklinde tasarlanıyor.
     Yörede yaşayan kadınların el emekleriyle dokudukları elpek bezleri, Türkiyenin seçkin giyim firmalarına ham madde olarak satılıyor. Elpek bezleri, ilçeye gelen siyasetçi ve sanatçı başta olmak üzere bütün ziyaretçilere hediye edilen ürünler arasında ilk sırada yer alıyor.
    
     -Girişimcilerin yeni pazar arayışı-
    
     Elpek bezleri atölyesi sahibi Nilgün Efes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kandilli beldesinde kurdukları tesiste 15 yıldır el sanatı ürününü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
     Satışların bölge turizmine göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Efes, şunları kaydetti:
     Ereğli ekonomisinin hareketliliğini kaybetmesi bizi olumsuz etkiliyor. Canlandırıp bugünlere getirdiğimiz elpek bezinin bizimle birlikte kaybolup gitmesini istemiyoruz. Hedeflediğimiz kadar yaygınlaşmasını sağlayamadık. Daha çok tanıtılması gerekiyor. Elpek bezinin gelecek kuşaklara aktarılması için pazarın genişlemesi lazım
     Satışların tek satış noktası olan Elpek Dokuma Evinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Efes, Atölyemizde 11 tezgah olmasına karşın sadece 3ü çalışıyor. Bir hafta çalışıp, diğer hafta tatil yaparak üretim yapıyoruz
     Efes, ilçede keten tarımının kaybolmasının elpek bezi üretimini de olumsuz etkilediğini dile getirerek, çiftçilerin bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Yüzyıllardır dokunan bez: elpek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER