Zeytindeki tuzu düşürdü, ihracat kapıları açıldı

Zeytindeki tuzu düşürdü, ihracat kapıları açıldı -Son 3 yıldır bazı ürünlerindeki tuz oranını yüzde 15lerden yüzde 2,5lere kadar çekince, Türklerin yoğun olarak yaşadığı etnik pazarlarla sınırlı ihracatını, 40 ülkeye yayan Ma


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Son 3 yıldır bazı ürünlerindeki tuz oranını, yüzde 15lerden yüzde 2,5lere kadar çekince, Türklerin yoğun olarak yaşadığı etnik pazarlarla sınırlı ihracatını, 40 ülkeye yayan Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), bu yıl 25-30 milyon dolar ihracat hedefliyor.
     Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım 2012-11 Ocak 2013 kampanya döneminde 137 milyon lira değerinde 44 bin 500 ton ürün alımı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
     Asa, birliğin genel satışlarının yıllık ortalama 28 bin ton seviyelerinde olduğunu, bu yüzden ihracata büyük önem verdiklerini belirterek, özellikle Avrupa ağırlıklı dış satışları artırmak için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını bildirdi.
     Avrupada toplam satışlarının 4 bin 500-5 bin ton seviyelerinde bulunduğunu kaydeden Asa, şöyle konuştu:
     Yaklaşık 10 yıldan bu yana Avrupada tek distribütör ile çalışıyorduk. 2012nin son günleri itibarıyla sözleşme bitti ve geçtiğimiz aylarda aldığımız karar ve yaptığımız çalışmalar doğrultusunda, Avrupada toplam 12 bayi yapılanması gerçekleştirdik. Daha çok noktaya ulaşmak ve daha geniş alana hitap etmek üzere böyle bir yapılanma gerçekleştirildi. Yani tek bayilik sisteminden vazgeçilmiş oldu. Özellikle sadece Avrupadaki hedefimiz 2013 yılı içinde 6 bin ton civarında ürün satışını gerçekleştirebilmek. Aynı zamanda toplam olarak da dünya genelinde 40 ülkeye ihracatımız bulunmakta ve inşallah diğer ülkelerle toplam ihracatımızı 7 bin ton olarak hedefliyoruz.
    
     -Arap Yarımadasında çok büyük potansiyel var-
    
     Asa, birliğin ihracatında öne çıkan ülkelere de değinerek, şöyle devam etti:
     Öncelikli olarak Avrupa ülkeleri, arkasından diğer ülkeler geliyor. Yalnız Arap Yarımadasında geçmişte böyle bir çalışma yapılmadığından ve çok büyük bir potansiyel olduğundan dolayı, inşallah Arap Yarımadasında yaygın bir ağ kurmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hatta geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistanlı yetkilileri ağırladık. Katar heyetini ağırlayacağız. Bu tür gelişmelerle ihracatımızı bilhassa, bugüne kadar hiç olmadığımız ülkelerde ve bölgelerde de ihracat hedefimizi artırmayı planlıyoruz.
    
     -Tuz oranı yüzde 1,5-2 seviyelerine kadar düştü-
    
     Marmarabirlikin, son 3 yıldır Ar-Ge birimine çok önem verdiğini ifade eden Asa, ürünlerin kalitesinin artırılması ve aynı zamanda tuz oranlarının düşürülmesiyle ilgili çok güzel çalışmaların ortaya çıktığını vurguladı. Asa, şu bilgileri verdi:
     Gold isminde bir ürünümüz var. İçindeki tuz oranı aslında 1,5-2 seviyelerinde, ama biz ambalajın üzerinde 2,5 seviyelerinde yazıyoruz. Aynı zamanda Mega az tuzlu ve Hususi az tuzlu dediğimiz yüzde 4,5 tuz oranı olan bir ürünlerimiz var. Bizim hedefimiz şu; Marmarabirlik olarak Ar-Ge birimimizin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde hedefimiz önümüzdeki yıllar itibarıyla bütün ürünlerimizde tuz oranlarını düşürmek. Marmarabirlikin, önümüzdeki yıllar itibarıyla tuz oranı düşük ürünlerle anılmasını istiyoruz.
    
     -25-30 milyon dolar ihracat hedefi-
    
     Hidamet Asa, bir önceki yıl ihracatlarında 1,5 milyon dolarlık bir düşüş olduğunu, bunun 2011de yaşanan afet ve danedeki su kaybından kaynaklandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
     İri daneli zeytin oluşmadı. Bu da tabii ki satışlarımızı etkiledi. Danedeki su kaybından dolayı en iri kalibreli ürün, 270-300 kalibre arasındaki zeytin oldu. Bundan dolayı da Avrupada ağırlıklı olarak mega az tuzlu ve hiper az tuzlu satışlarımız noktasında yok satmış olduk ve aynı zamanda da bir önceki yıldan, 2010da da ince kalibreli ürün olmadığından dolayı bu defa bu ürünü satamadık. Yani kısacası, 2012 yılının ilk 3 ayında ince kalibreli ürün yokluğu, son 3 ayında da iri kalibreli ürün yokluğu sebebiyle satışlarımız düşmüş oldu.
     Sofralık zeytinde, 2011 yılında 23 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan Asa, 2013te 25-30 milyon dolar sofralık zeytin ihracatı hedeflediklerini bildirdi.
     Bursada Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik, Balıkesirde Erdek, Edincik ve Marmara Adası ile Tekirdağda Müreftede kooperatifleri bulunan Marmarabirlik, sofralık zeytin, zeytin ezmesi ve zeytinyağı üretiyor.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Zeytindeki tuzu düşürdü, ihracat kapıları açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER