Zana, 24 yıl önce de benzer bir krize neden olmuştu


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 26. döneminin açılmasıyla milletvekilleri de yemin etmeye devam başladı. HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin etmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönüp Kürtçe bir ifade kullandı. Zana ardından yemin ederken 'Türk milleti' yerine 'Türkiye milleti' dedi. Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, yemin metninin değiştirilemeyeceğini belirterek, yeminin tekrarlanmasını istedi. Fakat Zana yemin için tekrar kürsüye gelmedi.

TBMM'nin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin bir benzeri yaşandı. 1991 yılında milletvekilliği yemin töreni sırasında Leyla Zana, Meclis kürsüsünden ilk kez Kürtçe bir cümle sarf etmişti ve Meclis'te krize dönüşmüştü. 1991 yılında Leyla Zana kürsüden "Yaşasın halkların kardeşliği" cümlesini Kürtçe olarak söylemişti. Bu kez de Zana yeminine başlamadan önce Kürtçe olarak "Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla." dedi.

HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana, yemin metnini dışına çıkarak Kürtçe konuştu, yemin metnini de değiştirdi. Leyla Zana, TBMM'deki yeminini "Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." demek yerine "Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." şeklinde bitirdi.

Yemin sonrası kürsüden ayrılan Zana'yı Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, uyardı. Ancak Zana, yemin edip kürsüden ayrıldıktan sonra Baykal'ın uyarılarına rağmen hiç arkasını dönmeden Meclis Genel Kurulu'nu da terk etti. Yemini tekrarlamasını isteyen Baykal, milletvekilliği yemini metninin olduğu gibi okunması gerektiğini belirtti. Zana'nın yemininin geçerli olmadığını dile getiren Baykal, Zana istemesi halinde tekrar yemin edebileceğini ifade etti.

Baykal'ın bu sözleri üzerine milletvekillerinin ailelerine ayrılmış olan izleyici locasından yoğun alkış ve tezahürat geldi. Bu kez de Baykal izleyicilere uyarıda bulunarak, iç tüzük gereği sessizce izlemeleri gerektiğini aksi halde görevliler tarafından dışarı çıkarılacaklarını ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Zana, 24 yıl önce de benzer bir krize neden olmuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER