4.5G ile ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım yaptı


Washington'da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cep telefonu aracılığıyla Türkiye'deki "4.5G IMT-Advanced Hizmetlerinin Sunulmaya Başlaması" törenine canlı bağlantı ile katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile 4.5G teknolojisiyle görüntülü konuşma yaparak söz konusu teknolojinin ilk denemesini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaktan katıldığı törende, cep telefonundan bir konuşma yaptı.

4.5G projesinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile sektörün temsilcilerine teşekkür eden Erdoğan, Türkiye ve yerli üretim adına atılan en küçük adımın dahi önemli inkişaflara sebep olacağını ve bu yöndeki çalışmaları gönülden desteklediğini söyledi.

"BU HİZMETLERİN, ÜLKEMİZDE YERLİ ÜRÜN KULLANILARAK HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLMASI ÖNEMLİ"

Hizmete sunulan 4.5G'nin, vatandaşlar ve ülke için hayırlı olmasını temenni ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hizmetlerin ülkemizde yerli ürün kullanılması şartıyla hayata geçirilmiş olmasını ayrıca önemli görüyorum" dedi.

Ülke olarak, bilgi ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olan araştırma-geliştirme faaliyetlerine ve bu faaliyetler sonucunda yerli ve millî ürünlerin ortaya çıkarılmasına önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Bugün itibarıyla, ilk etapta 81 ilimizin şehir merkezlerinden başlamak üzere, vatandaşlarımız 10 kat daha hızlı internet hizmeti sunacak olan 4.5G hizmeti ile tanışıyor. Bu hizmet, belirlenen bir takvim dâhilinde nüfusumuzun tamamına ulaştırılacak. Ayrıca, bölünmüş karayollarında, tren hatlarında ve tünellerde de vatandaşlarımız 4.5G hizmetinden yararlanabilecek. Bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasındaki temel hedefimiz, vatandaşlarımızın sesli ve görsel iletişimi yanında, bilgiye erişim imkânını da hızlı ve kalite hâle getirmektir. Ülkemizde, interneti tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz."

4.5G hizmetinin yetkilendirmesinde, zorunlu tutulan araştırma-geliştirme, yerlilik ve millîlik şartları ile yapılan düzenlemelerin sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve millî kaynaklarla geliştirilen baz istasyonu ULAK'ın, testlerden başarıyla geçtiğini dile getirdi ve projede emeği geçen tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına teşekkür etti.

"MOBİL SEKTÖRDE ESAS DÖNÜŞÜM 5G TEKNOLOJİSİYLE YAŞANACAK"

Yabancı firmaların Türkiye'deki tesislerinde üretime geçmelerini de önemli gördüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabi, bugün hizmete sunduğumuz 4.5G teknolojisinin bir sonraki adımını 5G teknolojisi oluşturuyor. Mobil sektörde esas dönüşüm 5G teknolojisiyle yaşanacaktır. 5G teknolojileriyle ilgili testlere başlandığını dikkate alarak, bu alanda daha fazla söz hakkına sahip olmak için acele etmeliyiz. Ülkemizin, 5G ligine ilk taşınan ülkelerden biri olacağına inanıyorum. Elektronik haberleşme sektöründe de, savunma sanayimizde olduğu gibi, yerli üretimin ve yerli ürün kullanımının millî bir mesele olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, 5G teknolojisine geçişte bir köprü vazifesi yapacak olan 4.5G hizmetlerinin Türkiye için hayırlı olması temennisini yineleyerek tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber 4.5G ile ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ulaştırma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER