49 yıllığına kiralanan camiyi 1 yılda 80 bin kişi ziyaret etti


Kars merkez Orta kapı Mahallesi'nde 19. yüzyıl başlarında Ortodoks Kilisesi olarak yapılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 49 yıllığına kiralanan tarihi mabet, bir yılda 80 bin yerli-yabancı turisti ağırladı.

Kars'ta Rus işgali döneminde Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilen günümüz Fethiye Camii dış dikdörtgen planlı olarak kesme taştan yapılan mimarisi ile ilgi odağı oluyor. İmam Hatip Adem Aktaş, bin 800'lü yılların sonu ile bin 900'lü yılların başında eserin Ortodoks Kilisesi olarak hemen yanı başında bulunan kışladaki Rus askerleri için inşa edildiğini söylüyor.

İmam Aktaş, işgalin sona ermesi ile bölgede Hristiyan kalmadığını ve kilisesinin hükmünü kaybettiğini anlatıyor. İlk zamanlar binanın boş kaldığını hatırlatan ve daha sonra çeşitli şekillerde kullanılan eserin en son 1960 ve 1980 yılları arasında kapalı spor salonu olarak kullanıldığını aktarıyor. 1980'den 85'e kadar yapının tekrar boş bırakıldığını ifade eden Aktaş; "85'de alınan bir karar ile Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsisi edilerek camiye çevriliyor." dedi.

KARS'A KATMA DEĞERİ VAR

Fethiye Camisi'nin Kars ekonomisine katma değer kattığını dile getiren İmam Aktaş, şunları kaydetti: "Şehir açısından geçmişi itibari ile buraya gelen yabancı turistler, şimdiki pozisyonu itibari ile yerli turistler. Her halükarda Kars'a geldiklerinde bu binayı ziyaret etmeden ayrılmıyorlar. Bu bakımdan da fevkalade bir öneme sahip. Yaptığımız bir araştırmada, geçen yılın rakamlarına göre Kars'a gelen kayıtlı turist sayısı 1 yılda 88 bin, bunlar sadece Kültür Bakanlığı'nda mevcut olan ve gece yatma kayıtlı olan turistler. Günü birlik gelip gidenler hariç ve bu 88 binlik rakamın en aşağı 80 bini bu camiyi ziyaret ediyor. Dolayısı ile gün içerisinde çok fazla göze çarpmamasına rağmen yıl içerisinde totalde çok büyük bir rakamın bu binayı ziyaret ettiğini görüyoruz. Onun için şehre turizm açısından katma değeri çok fazla."

RUS KİLİSESİ'NİN RUS ZİYARETÇİSİ YOKTUR

Tarihi yapıyı Hristiyan olmaları ve yapıyı inşa edenler olmaları hasebiyle Rus'ların daha çok ziyaret etmesi gerekirken, durum tam tersi. İmam Aktaş, "Kars'a Rusya'dan çok fazla turist gelmiyor. Ama Avrupa ülkelerinden gelen turist daha çoktur. Ben 7-8 yıldır bu camide görevliyim, Rusya'ya komşu olmamıza rağmen Rus turist göremiyoruz." diyor.

Bulgaristan'a yaptığı ziyaretleri paylaşan İmam Aktaş, bu ziyaretlerde görüştüğü papazların Kars'a çok gelmek istediklerini söylüyor. Aktaş, "Buraları çok merak ettiklerini gördüm. Aynı yapılardan çünkü oralarda da var. Ben gidip gezdiğimde şaşırmıştım. Sanki aynı proje oraya uygulanmış gibi görünüyor. Onlar da biz buradan bahsedip resimleri gösterince çok merak ettiler. Bizler davet ettik." diye kouşuyor.

CAMİYE EN YAKIN İBADETHANELER ORTODOKS KİLİSELERİ

Tarihi yapının camiye uygunluğunu ele alan İmam Aktaş, binanın kuruluşu ve konum itibari ile camiye en yakın ibadethane olduğunu belirtiyor. Camilerde merkezin mihrap olduğunu hatırlatan Aktaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Camilerde bütün bina buna göre tasarlanır. Burada Ortodoks Kiliselerinin bir özelliği Papaz mahfili, yani onların tabir yanlış olmaz ise kıblesi diye bileceğimiz bölüm Doğu'ya bakıyor. Doğu'ya bakınca da ister istemez Güney duvarı bizim kıbleye denk geliyor. Güneşe göre yaptığımız ölçümlerde ve hassas ölçülerde kıbleye tam olarak uyduğunu görüyoruz. Yani en ufak bir sapma yoktur. Sanki cami olarak inşa edilmiş, özel cihazlarla kıblesi tayin edilmiş gibi bina tam kıbleye oturuyor. Bu görünen de enteresan."

SPOR BAKANLIĞI'NDAN 49 YILLIĞINA KİRALANMIŞ

İmam Aktaş, 49 yıl bittiğinde yeniden anlaşmanın uzatılması için yazışmalar yaptıklarını vurgularken, tarihi yapının Spor Bakanlığı'na ait olduğunu sözlerine ekliyor. İmam Aktaş, "Çünkü kapalı spor salonu olarak kullanıldığında tapu edilmiş. Tabi şöyle bir soru akıllara geliyor. Spor Bakanlığı sen kimden aldın tapu ettin bu binayı? Hangi para karşılığında tapu ettin? Enteresan bir durumla karşı karşıya kalınmış. Ama Allah nasip eder ise süresiz olarak binayı devir alacağız. O da yakındır." şeklinde konuşuyor. CİHAN
<< Önceki Haber 49 yıllığına kiralanan camiyi 1 yılda 80 bin kişi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER