AB Bakanı Bozkır: Burhan Hoca'ya veririz yırtar atar, olur biter


AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği'nin (AB), 'Türkiye İlerleme Raporlarını' Türkiye ile ortaklaşa çalışarak oluşturması gerektiğini belirterek, "Eğer bu ortak kağıdımız olmazsa o zaman Avrupa Birliği'nin kağıdı olur. Burhan Hoca'ya veririz, televizyonun önünde yırtar atar, olur, biter. En büyük korkuları da Burhan Hoca'mızın televizyonda bu raporu yırtması." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TBMM AB Uyum Komisyonu toplantısına katıldı. Komisyon üyelerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Eseyan, AB'nin açıkladığı Türkiye İlerleme Raporlarının nesnellikten uzak olduğunu savunarak, "Basın ifade özgürlüğünden tutun da pek çok alanda sokuşturulmuş cümleler var. Yani, neredeyse, işte Zaman gazetesinden alınmış bir cümle veya burada bir iki tek kaynaktan besleniyorlar." de. Eseyan'ın sözleri üzerine Volkan Bozkır, şunları kaydetti: "Öncelikle ilerleme raporundan başlamak istiyorum. Demin anlattığım psikoloji içinde hani 'Biz yazarız, siz yaparsınız' havası Avrupa Birliği'ne hâkim olunca bu, Türkiye'yle ilgili raporlara da yansıdı ve ilk rapor 2000 yılında benim olduğum dönemde çıktı. Öyle bir rapor çıktı ki felaket yani 'Nereden bu bilgiler, nasıl olur?' falan ve gittim Brüksel'e, 'Bu raporu kim yazdı?' dedim. Genç bir çocuğun odasına götürdüler yani işte, şu kadar bir oda. 'Sen mi yazdın?', 'Ben yazdım.' 'Peki, sen hiç Türkiye'ye geldin mi?' 'Hiç gelmedim hayatımda.' 'E, nasıl yazdın bunu?' Senin adın 'Bram Stoker mı?' dedim. Bu, Dracula'yı yazan, Romanya'ya hiç gitmemiştir ve Londra Kütüphanesi'nde köyler, şehirler, böyle işte, Eskişehir Sivas'ın orada, Sivas Trakya'da falan gibi gözükür."

'BURHAN HOCA TELEVİZYONUN ÖNÜNDE YIRTAR ATAR, OLUR BİTER'

Bir mekanizma kurulması gerektiğini o zaman anladığını belirten Bozkır, "Bu rapor, ilerleme raporu bizim ortak kağıdımızdır. Yani, birlikte bunun üzerinde çalışmazsak eğer bu ortak kağıdımız olmazsa o zaman Avrupa Birliği'nin kağıdı olur. Burhan Hoca'ya veririz, televizyonun önünde yırtar atar, olur, biter yani. En büyük korkuları da Burhan Hoca'mızın televizyonda bu raporu yırtması. Hep söylüyorum 'Bakın, doğru düzgün yazmazsanız Burhan Hoca'ya veririz' falan, esprisi." diye konuştu.

'KOMİSYON ÇOK SAYIDA TÜRK VATANDAŞIN ÇALIŞTIĞI, UZMANLARIN ÇALIŞTIĞI BİR YAPIYA SAHİP'

TBMM AB Uyum Komisyonu tutanaklarına göre, AB Bakanı Bozkır sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ama, şimdiki mekanizmamızda biz yaklaşık Haziran, Temmuz aylarından başlayarak bizim elimizdeki ilerleme raporunda yer alabilecek konularla ilgili bilgileri veriyoruz. Ondan sonra, çeşitli istişareler oluyor, müsteşarımız, müsteşar yardımcılarımız Brüksel'e gidiyorlar, buraya geliyorlar, Komisyon çok sayıda Türk vatandaşının da çalıştığı, bu işin uzmanlarının çalıştığı bir yapıya sahip. Dolayısıyla, bütün bunlar toplanıyor. Ondan sonra, sonuç aşamasında da tekrar müzakere ediyoruz, diyoruz ki: 'Şunlar olsa iyi olur, şunlar olmazsa iyi olur.' Ona göre de Komisyon kendi raporunu yazıyor."

AB BAKANI: BİZİ ÇOK RAHATSIZ EDEN BİR RAPORU 'YOK' HÜKMÜNDE SAYIP İADE ETTİK

Kendisinin hiçbir zaman raporu basın önünde tartışmak istemediğini kaydeden Bozkır, "Eğer yanlış bulduğumuz bölümler varsa ve bunlar yanlış verilere dayanılarak oraya intikal ediyorsa bunu konuşuyoruz, tartışıyoruz, bir dahaki raporlarda yer almamasını sağlıyoruz. Bizi çok rahatsız eden bir referans girdi diye de Avrupa Parlamentosu'nun İlerleme Raporu ile ilgili raporunu bu sene yok hükmünde saydığımızı ifade edip iade ettik. Bunu da yapabiliriz. Ama, şu anda iyi bir iş birliğimiz var, bu çerçevede inşallah yerine getireceğiz bu tabloyu." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber AB Bakanı Bozkır: Burhan Hoca'ya veririz yırtar atar,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER