"Sokağa çıkma yasağının hukuki temeli yok, olduğunu iddia eden eblehtir"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, sokağa çıkma yasağının hiçbir hukuki temelinin olmadığını, gösterilen hukuki temelin tamamen dayanaktan yoksun olduğunu açıkladı. Mahalli İdareler Yasası ile sokağa çıkma yasağı ilan edilemeyeceğini, iç güvenlik yasasında da bu yetkinin olmadığını belirten Tanrıkulu, "Bu yetkinin olduğunu iddia edenler eblehtir, hukuk nosyonundan yoksundur. İki kanunda sokağa çıkma yasağı vardır, biri olağanüstü haldir, birisi sıkı yönetimdir. Dolayısıyla dayanağı olmayan bir yetki ile Türkiye'nin 17 ilçesinde 56 kez 300 günü aşkın bir süre sokağa çıkma yasağı uygulanmıştır ve devam ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu gerekçelerde Türkiye'yi mahkum edecek." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

Sokağa çıkma yasağının 16 Ağustos'tan bugüne kadar 143 sivilin yaşamını yitirdiğini belirten Tanrıkulu, "Sadece 1 Ocak'tan bugüne kadar 8 sivil öldürüldü. Toplam 16 Ağustos'tan bugüne kadar 151 sivil yaşamını yitirmiş durumda." dedi.

Çocuk, kadın, genç ve bunlarla ilgili bir soruşturma, otopsi işlemleri ve sorumlularının kimler olduğu konusunda cumhuriyet savcılıkları ve adalet bakanlığından yapılan bir açıklama olmadığını kaydeden Tanrıkulu, "Bu konuda müthiş bir cezasızlık politikası devam ediyor. 16 Ağustos'tan bugüne kadar 193 güvenlik görevlisi polis, polis özel harekat, asker, jandarma şehit edildi. İnsan Hakları Vakfı'nın kayıtlarına göre. Bunun dışında ölen kaç insan var gerçek sayı ne kadardır binler midir, yüzler midir? O konuda hiçbir açıklayıcı bilgi yok. 3 bin sayısı ifade ediliyor. Başka ifade edilen sayılar var. bu sayıları şunu ifade etmek için söylüyorum. Bu çok vahim bir insan hakları tablosudur. Bu tablo sadece terörle mücadele kapsamında izah edilemeyecek rakamlardır. Bu rakamları 90'lı yıllarla karşılaştırmak istemiyorum. Çünkü 90'lı yıllarda böyle bir tablo böyle ağır bir tablo yoktu gerçekten. Evet faili meçhul cinayetler vardı şimdi olduğu gibi bu dönem içerisinde 20 faili meçhul cinayet var sivil ölümlerin içindeki sayılardan biri de 20 faili meçhul cinayetin olduğu." diye konuştu.

Avukatların Cizre, Silopi ve Diyarbakır'dan yerel makamlara başvurular yaptığını anlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesi'ne kadar giden başvurular var. Ama o başvurulardan biliyoruz ki, yargı iflas etmiş durumda gerçekten. Hiçbir ama hiçbir yol açıcı bir şey yok. O nedenle başvurular Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmış durumda. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne 3 değerli hukukçu arkadaşım Oya Aydın, Reşet Giresun ve Erhan Şenses başvuru yaptılar. Geçici tedbir istemli başvuru. Bu tedbir istemi geçtiğimiz hafta basına yansıdı. Başvuru dilekçesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne ulaşır ulaşmaz anında başvuruyu işleme aldı ve Türkiye'ye önemli 3 soru sordu. Evet bu soruları Türk yargısı da, Türkiye'deki yargıçlar da hükümete sorabilirlerdi, mesele burada. Ama hiçbir savcılık, hiçbir mahkeme, anayasa mahkemesi dahil olmak üzere bu soruları soramadı. Yargının bu kadar etkisiz olduğu bu kadar güvensiz olduğu başka bir dönemi de bunu 30 yıldır hukuk ortamında olan bir hukukçu olarak söylüyorum Türkiye yaşamamıştı sıkı yönetim dönemleri dahil devlet güvenlik mahkemesi olağanüstü hal dönemleri dahil olmak üzere. 3 soru sordu sokağa çıkma yasaklarının hukuki temeli nedir? Ben de aynı soruları bugün itibariyle Davutoğlu'na soruyorum. Aynı soruları."

Sokağa çıkma yasağının hiçbir hukuki temelinin olmadığını vurgulayan Tanrıkulu şöyle devam etti: "Gösterilen hukuki temel tamamen dayanaktan yoksundur. Hiçbir dayanağı yoktur mahalli idareler yasası ile sokağa çıkma yasağı ilan edemezsiniz, iç güvenlik yasasında da bu yetki yoktur. Bu yetkinin olduğunu iddia edenler eblehtir, hukuk nosyonundan yoksundur. İki kanunda sokağa çıkma yasağı vardır, biri olağanüstü haldir, birisi sıkı yönetimdir. Dolayısıyla dayanağı olmayan bir yetki ile Türkiye'nin 17 ilçesinde 56 kez 300 günü aşkın bir süre sokağa çıkma yasağı uygulanmıştır ve devam ediyor. 14 Aralık'tan bu yana Cizre ve Silopi'de 2 Aralık'tan bu yana Sur'da devam eden sokağa çıkma yasakları var. Türkiye'nin bir bölgesinde toplamda 300 günü aşan sokağa çıkma yasağı var. Anayasamız uyarınca bunun hiçbir hukuki dayanağı yok. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aynen bu gerekçelerle Türkiye'yi mahkum edecek."

'ESAD DOSTU GİBİ SUUDİ KRALLARINA DA İNSAN HAKLARI İHLALLERİ KONUSUNDA UYARICI SÖZLERDE BULUNDU MU?'

Tanrıkulu konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'la ilgili dokunulmazlıkları kaldırılmalı şeklinde açıklamaları oldu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Tanrıkulu, şu cevabı verdi: "Dokunulmazlık konusunda yaklaşık 10 yıldır CHP parlamentoda çaba sarf eden, kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlığa karşı çıkan, aday olan milletvekillerinden dokunulmazlık istemiyorum diye dilekçe alan bir siyasi partiyiz. Dokunulmazlığı aynı biçimde konjonktürel nedenlerle kin ve intikam nedenlerle aynı biçimde 2012'de gündeme getirmiş Erdoğan ve sonra tekrar gündemden kaldırılmış. Tekrar gündeme getirdi tekrar gündemden kaldıracak. Bunu ne zaman söyledi? Suudi Arabistan'dan yani kankasının yanından gelirken uçakta söyledi. O kankası da kendisinden 1 gün sonra 47 muhalifi idam ettirdi. Buradan Erdoğan'a soruyorum; acaba Esad dostu gibi Suudi Krallarına da insan hakları ihlalleri konusunda uyarıcı sözlerde bulundu mu? İşte kendisinden bir gün sonra 47 insan Suudi Arabistan'da idam edildi. Görüşmesinden sadece 1 gün sonra acaba Ortadoğu'daki bu kanlı ortama, mezhepçi siyasetlerin çok yarar vereceğini, idamların doğru olmayacağını, Ortadoğu'da yeni kavga ve ayrışmalara neden olacağını acaba ifade etti mi?"
CİHAN
<< Önceki Haber "Sokağa çıkma yasağının hukuki temeli yok, olduğunu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER