ABD elçisi özel mesaj getirmiş

Türkiye ve Yunanistan'ın Ege'de son zamanlarda yaşadığı gerginlik ABD'yi harekete geçirdi. ABD Büyükelçisi John Bass özel mesajla Dışişleri'ni ziyaret ederken kendisine 'tatmin edici olmayan' ilginç bir mesaj verildi

SHABER3.COM

Duvargazetesi.com.tr sitesinden Nikolaos Stelya'nın haberine göre Atina’da son günlerde siyasi ve diplomatik kulislere yansıyan bir bilgi yeni dönemde Türk-Yunan ilişkileri açısından büyük önem taşıyor. Son bilgilere göre, ABD Ege’de yükselen tansiyondan oldukça rahatsız. Atina’da Donald Trump yönetiminin Ankara’daki ABD Büyükelçisi kanalıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve AK Parti hükümetine sert bir uyarı mesajı gönderdiği konuşuluyor.

Yunanistan’daki kaynaklara göre, geçtiğimiz haftalarda Türkiye Dışişleri Bakanlığı çok önemli bir konuğu ağırladı. ABD Büyükelçisi John R. Bass Ege gündemi ile Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret etti ve Türk tarafına sert tonda uyarı mesajları ulaştırdı. Bu önemli ziyaret Atina tarafından dikkatle kayıt altına alındı ve sonrasında ABD ile konu etraflıca masaya yatırıldı.

‘GERİLİM HIZLI ŞEKİLDE ÇÖZÜLMELİ’

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda Büyükelçi Bass’ı kıdemli diplomat Ümit Yalçın ağırladı. Bu toplantıda Ege’de yükselen tansiyon masaya yatırıldı. Yunanistan’daki kaynaklara göre, Bass Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AK Parti hükümetine “Ege’deki gerilim bir an önce, hızlı bir şekilde azaltılmalı” mesajı gönderdi.

Atina, Yalçın’ın Bass’a vermiş olduğu yanıtı oldukça ‘manidar’ buluyor. Yunanistanlı kaynaklara göre Yalçın, Bass’a “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hükümete Ege’de kararlı duruş sergilemesi için baskı uyguladığı” bilgisini aktardı. Yalçın ayrıca 15 Temmuz hadisesi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin moral düzeyinin büyük bir düşüş gözlemlendiğini belirtti.

‘TSK 15 TEMMUZ SONRASI BASKI UYGULAYAMAZ’

Ancak, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı’nın açıklamalarının Bass’ı tatmin etmediği belirtiliyor. ABD bu türlü açıklamaları kabul edilemez olarak gördüğünü belirtti. Bass, Türk tarafına 15 Temmuz sonrasında TSK’nın “bağımsız tutumundan” ve “hükümete baskı uygulaması” gibi bir durumdan bahsedilemeyeceğini vurguladı. Bu noktada Bass Ankara’nın Ege konusunda dikkatli bir tavır takınması gerektiği mesajını yineledi.

Atina’da birçok kaynak tarafından teyit edilen Bass-Yalçın diyaloğu Ege’de gelinen son noktaya ışık tutuyor. Bu gelişme perde arkasında Washington-Atina-Ankara hattında oldukça önemli gelişmelerin vuku bulduğu bir döneme denk geliyor. Ayrıca, Washington’un Kıbrıs Meselesi ve özellikle Doğu Akdeniz enerji rezervleri için bir dizi önemli adımları gündeme aldığı bir süreci kapsıyor.

Duvargazetesi.com.tr / Nikolaos Stelya
<< Önceki Haber ABD elçisi özel mesaj getirmiş Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER