ABD Kongresi'nin ardından Senato da mektup gönderdi

Samanyolu Haber TV, Washington D.C. temsilcisi Şemsettin Efe ABD senatosunun ağır eleştiri dolu uyarı mektubunu paylaştı.

ABD Kongresi'nin ardından Senato da mektup gönderdi

Ülkemiz gergin bir ortamda, özgürlükler, demokrasi ve hukuktan yoksun bir şekilde seçimlere koşarken. Uluslararası arenada da ülkemizdeki olumsuz, baskıcı ve gerilim dolu ortam rahatsızlık uyandırdı.

Konuyu ABD'den, Türkiye'ye dışarıdan bakan bir gazeteci olarak değerlendiren Samanyolu Haber TV, Washington D.C. temsilcisi Şemsettin Efe ABD senatosunun ağır eleştiri dolu uyarı mektubunu paylaştı.

İşte Efe'nin o yazısı:

"ABD senatosundan seçim arifesinde Türkiye’ye çok sert uyarı.

Türkiye’de özgür medyanın susturulmasına yönelik girişimler, Koza İpek grubuna polis baskınıyla kayyum atanması ve sonrasında yaşanan hukuksuzluklar dünyadan büyük tepki aldı. Dünya basın örgütleri, dev basın kuruluşlarının temsilcileri yaşananları kabul edilemez despotluk olarak nitelendirdi.


Belki de en sert tepki ve kınama Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. 28 Ekim’de Koza İpek grubuna polis baskınıyla el konulduğu saatlerde ABD kongresindeki 65 milletvekili Başkan Obama’ya, yaşanan hukuksuzlukları ve basın özgürlüğüne vurulan darbeyi hatırlatan bir mektup kaleme aldı. Hem cumhuriyetçi hem de demokrat milletvekillerinin altına imza attığı mektupta 1 Kasım seçimlerinin şeffaflığından duyulan endişe dile getirildi.



Kongreden Başkan Obama’ya gönderilen bu mektubun ardından ABD senatosundan da Dışişleri Bakanı John Kerry’ye zehir zemberek bir mektup gönderildi. Demokrat New York Senatörü Chuck Schumer ve Cumhuriyetçi Mississippi Senatörü Roger Wicker’in kaleme aldığı mektuba 19 senatör imza attı.

Parlamento seçimleri öncesinde Türk hükümetinin basın özgürlüğüne yaklaşımına ilişkin kaygılarımızı dile getirmek adına yazıyoruz. 1 Kasım seçimleri hızla yaklaşırken, basın özgürlüğünün demokratik sürecin tam uygulanması için merkezi konum taşıdığı yönündeki duruşumuzun Türk hükümetince anlaşılma gereği kaçınılmazdır.

ABD senatosunun neredeyse üçte birinin imza attığı mektupta demokrasi vurgusu yapılarak ''Türkiye demokratik değerlere inanıyor ve bu değerleri yüceltmek istiyorsa medyanın özgür ve tarafsız haber yapabilmesi, özgür ve adil bir seçim atmosferinin temin edilmesi gerekiyor” denildi.

Freedom House’a göre, Türkiye son 3 yılda basın derecelendirmesinde en düşük not olan “özgür olmayan” kategorisine girdi. Basın mensuplarına saldırıların yanı sıra önde gelen medya kuruluşlarına zorla kapatma ve baskın haberleri geliyor. Eğer Türkiye demokratik hedeflerine ulaşmayı umuyorsa, medyada özgür ve tarafsız yayıncılık ile özgür ve adil bir seçim ortamının temin edilmesi ideallerine saygı gösterme mecburiyeti vardır.

ABD’li senatörler Türkiye’nin ABD’nin önemli bir müttefiki ve NATO üyesi olduğuna dikkat çekerek, Dışişleri Bakanı Kerry’den bu önemli meseleleri Türkiye’yle görüşmesini istedi.

Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve dünyanın önemli bir bölgesinde kritik bir oyuncudur. İstikrarı, Amerika birleşik devletleri ve NATO müttefikleri için bir önceliktir. Demokrasisi tekâmüle devam ederken, Türkiye’nin basın özgürlüğü ve seçim süreçlerine yaklaşımını iyileştirmesi ve daha güçlü demokratik kurumlar inşa etmesi bir zorunluluk teşkil etmektedir. Bu en kritik önemi haiz meseleleri cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti ile 1 Kasım seçimleri öncesinde ele almaya sizi güçlü şekilde teşvik ediyoruz. Bu konudaki ilginize minnettarız."


<< Önceki Haber ABD Kongresi'nin ardından Senato da mektup gönderdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER