ABD uçakları, Çin'in uyarılarını dinlemedi


ABD'ye ait iki B52 bombardıman uçağının Çin'in uyarılarını dikkate almayarak, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınında uçtuğu bildirildi.

ABD medyasına göre, Pentagon söz konusu uçuşu teyit etti. Washington yönetimi, 8-9 Kasım tarihlerinde gece yapılan uçuşun rutin ve uluslararası hava sahasında olduğunu açıkladı. B52'lerin, görevlerini tamamlayıp üslerine geri döndüğü ve Çin'in yapay adaların çevresindeki 12 mil kuralını ihlal etmediği de ifade edildi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter geçen günlerde yaptığı açıklamada, ABD ordusunun uluslararası hukukun izin verdiği ölçüde her yere gideceğini ve buna tartışmalı Güney Çin Denizi'nin de dahil olduğunu söylemişti.

Çin'in kendi deniz sınırlarında olduğunu söylediği adalarda yapmakta olduğu yapay inşaatlar, başta ABD ve bölgedeki diğer bazı ülkelerin tepkisini çekiyor. Zengin enerji kaynaklarının olduğu bölgede, Vietnam, Malezya, Brunei, Filipinler ve Tayvan da hak iddia ediyor

ÇİN VE ABD'DEN SİBER SUÇLARLA İŞBİRLİĞİ

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Alejandro Mayorkas ve Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Chen Zhimin'in başkent Pekin'de görüşme yaptığı ve siber suçlarla mücadele için üst düzey bir ortak diyalog mekanizması başlatılması adına hazırlık yaptığı bildirildi. Çin medyasına göre, iki ülkenin siber suçlarla işbirliğinde daha ileri adımlar atmayı arzuladıkları da belirtildi.

ABD, Çin kaynaklı olduğunu ileri sürdüğü siber saldırıların yapıldığı ve nükleer ve metal gibi önemli şirketlerinin ticari sırlarının çalındığını bildirmişti. Gerilen ilişkiler, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Eylül ayındaki ABD ziyaretinde yumuşamıştı.

PELOSİ, ÇİN BAŞBAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Diğer taraftan ABD Kongresi'ndeki Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi, beraberindeki heyetle Pekin'de temaslarda bulunuyor.

Pelosi, bugün Pekin'de Çin Başbakanı Li Keqiang ile görüştü. Pelosi ve beraberindekilerin Tibet'i ziyaret ettiği de ifade edildi.

Pelosi'nin temaslarında ikili ekonomik ilişkiler, çevre, ulusal güvenlik, siber suçlar ve insan hakları konularını ele aldığı belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber ABD uçakları, Çin'in uyarılarını dinlemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER