Adana şehir çöplüğü mahkemelik oldu


Sarıçam Gönüllüleri Derneği, Adana şehir çöplüğünün Sarıçam ilçesinden kaldırılması için hukuki süreci başlattı. Dernek Başkanı Avukat Yusuf Özer, Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliğine yaptığı başvuruda, Çatalan yolu üzerinde bulunan Büyükşehir Belediyesine ait arazi üzerinde 'Yap İşlet Devret Modeli' ile yapılan ITC firmasının işlettiği Katı Atık Entegre Tesisinin çevre ve insan sağlığına zararları nedeniyle 'tedbiren faaliyetlerinin durdurulmasına' yapılacak yargılama sonucunda da tesisin tamamen kaldırılmasına karar verilmesini istedi. Sarıçam Gönüllüleri Dernek Başkanı Avukat Yusuf Özer, hukuki sürecin başladığı Adana şehir çöplüğünün Sarıçam sınırlarından kaldırılması girişimlerinin kitlesel protesto gösterileriyle devam edeceğini açıkladı.

Avukat Özer, Sarıçam Kent Konseyi'nin şehir çöplüğünün kaldırılmasıyla ilgili ilk kitlesel protesto tarihinin 12 Aralık Cumartesi Saat 12.00 olacağını bildirdi. Sarıçam ilçe merkezinde Kozan Yolu üzerinde bulunan Aksoylar Camii önünde toplanacak vatandaşların çöplük alanına kadar protesto yürüyüşü yapacağını ve çöp döküm alanında kararlılıklarını gösterecek hayli renkli bir gösteri hazırlığı içinde oldukları kaydedildi.

Yusuf Özer, çöplüğün kaldırılması konusunda muhtarlarının öncülüğünde tüm mahallelerde vatandaşların katılımıyla imza kampanyası başlatılacağını açıkladı. Başkan Özer, "Muhtarlarımızın öncülüğünde toplanacak imzalar Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'ne teslim edilecek. Belediye Meclis üyelerimizin de bu konuda siyasi parti ayrımı olmaksızın halkın taleplerine olumlu cevap vereceklerini düşünüyoruz." dedi.

HUKUKİ, SİYASİ VE İDARİ MÜCADELE BAŞLATTIK

Sarıçam Gönüllüleri Dernek Başkanı Özer, eski adı Sofulu Çöplüğü olan Adana şehir çöplüğünün çevre açısından insan, hayvan ve doğaya yönelik zararlarının bilimsel tespitinin yapılmasının bu mücadelenin ilk adımı olacağını söyledi. Yusuf Özer, "Şehir çöplüğünün Sarıçam ilçesinden kaldırılması yönünde hukuki, siyasi ve idari mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Halkımızın haklı taleplerinin olumlu sonuçlanacağına ve Büyükşehir Belediyesi'nin şehir çöplüğünü, insana, hayvanlara ve doğaya daha az zarar verecek bir noktaya taşıyacağına tüm kalbimizle inanıyoruz." diye konuştu.

'ÜNİVERSİTE VE STADYUM ÇÖPLÜK İÇİNE İNŞA EDİLİYOR'

Sarıçam Gönüllüleri Dernek Başkanı Avukat Yusuf Özer, şehir çöplüğünün mevcut yerinin gelişen Adana'nın önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Özer, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin ve yeni şehir stadının fiilen çöp döküm alanının yanına inşa edildiğini belirterek şöyle konuştu; "Kaldırılmasını istediğimiz çöp tesisi 2008 yılında inşa edildi. O tarihte burası köy statüsündeydi ve etrafında da herhangi bir yapılaşma ve nüfus yoktu. Ancak Kasım 2015 itibariyle burası Adana'nın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip bir merkezi durumundadır. 33 bin seyirci kapasiteli yeni şehir stadı ile Bilim ve Teknoloji Üniversitesi aynı bölgede inşa edilmektedir. Çöplük alanında gerek TOKİ ve gerekse özel firmalar tarafından yoğun bir yapılaşma devam etmektedir. Yeni Adana Fen Lisesi ve Büyükşehir Toplu Konutları da bu alana yapılmaktadır. Gerek hukuki sebepler ve gerekse dava konusu yerin bugünkü çevresindeki yoğun nüfus ve yapılaşma dikkate alındığında artık böyle bir tesisin orada kalması gelecekte telafisi imkânsız zararlara sebep olacaktır. Dava konusu yerin çevre ve insan sağlığını alenen tehdit etmesi nedeni ile binlerce vatandaşı birinci dereceden ilgilendiren manevi tazminat hakkımızı saklı tutarak bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur." CİHAN
<< Önceki Haber Adana şehir çöplüğü mahkemelik oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER