Ahmet Davutoğlu: Kimse bize bir şey dayatamaz


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılması hususunda sorumluluğun CHP'ye ait olduğunu ileri sürerek, "CHP katılmazsa diğer iki partiyle anayasayı yazabileceğimize inanıyorum. Tek başımıza kalsak da milletimize yeni anayasayı kazandıracağız. Hiç kimsenin müzakere masasını ön şartla baskı altına almasını kabul etmeyiz. Kimse bize bir şey dayatamaz " dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasında CHP'nin kendilerine dayatmada bulunmasının sebep olduğunu savunan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Meclis Başkanımızın çağrısı ile komisyon çalışmalara başladı. Ancak sabote girişimleri başladı. CHP değişmiyor, galiba hiç değişmeyecek. Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmede hiçbir ön şart olmadan konuşma ilkesini benimsemiştik. Son tavırları bu ilkesel yaklaşımla çelişkidir. Müzakere için oturulan masada kendi şartlarını dayatmaya çalıştılar. O masa uzlaşma masasıdır. Sayın Kılıçdaroğlu'na göre komisyonun adı 'Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' olmalıymış. Yani komisyon, anayasa yazımından önce darbe yasaları üzerinde çalışılmalıymış. CHP çağrımıza samimi bir yanıt vermek yerine, anayasa komisyonunu dayatma gerekçesi olarak kendi şartlarını benimsedi."

KİMSE BİZE BİR ŞEY DAYATAMAZ

'Darbeci' hukuku Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni fark etmeye başladığını öne süren Davutoğlu, "Biz 2007 yılında 1085 darbe dönemi yasasını tedavülden kaldırdık. CHP başta olmak üzere tüm partilere çağrıda bulunuyorum; bütün antidemokratik hükümleri kaldıran bir komisyonu bugün kuralım. Bahara daha fazla demokratikleşmiş bir ülke olarak girelim." ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemi önerisinden rahatsızlık duyarak parlamenter sistemin dayatmaya çalışıldığını söyleyen Davutoğlu, "Biz AK Parti olarak 'parlamenter sistemi gündeme getiremezsiniz' demiyorum. 'Hiçbir ön şart koymayalım, isteyen başkanlık sistemini isteyen parlamenter sistemi önersin' dedik. Biz bir yola çıktık mı iyi hesap ederiz, yola çıktık mı irademizin sarsılmasını istemeyiz. Onlarsa bir ay önceki fikirden cayıyorlar. Hiç kimsenin müzakere masasını ön şartla baskı altına almasını kabul etmeyiz. Kimse bize bir şey dayatamaz." diye konuştu.

DAVUTOĞLU'NDAN CHP OLMAZSA MHP VE HDP İLE YOLA DEVAM MESAJI

CHP'ye yüklenen Davutoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Daha esasa dahi geçilmemişken, CHP bu sabotajla darbe ürünü bu anayasanın makyajlanması görüşünü ortaya koydu. Anayasa yazımına iştirak edecek partilerimizin bir samimiyet testinden geçtiklerini unutmamalılar. Milletimiz samimi bir şekilde yeni anayasa için çalıştığını, kimin bin dereden su getirdiğini gördü. Türkiye'nin ihtiyacı yeni, milli bir anayasanın yazılmasıdır. Biz komisyonun çalışmalarına devam etmesini istiyoruz. Dört partinin ortak iradesi ile çalışmasına CHP'nin kabul etmesidir. CHP inadını sürdürdükçe, biz diğer iki parti ile komisyona devam etmesi görüşünü sürdürüyoruz. CHP imtina ederse, diğer iki parti ile oluşturulacak komisyonla yeni anayasanın yazılabileceğine inanıyoruz." dedi.

TEK BAŞIMIZA KALSAK DA YENİ ANAYASAYI KAZANDIRACAĞIZ

Yeni anayasa yapımının partiler üstü bir mesele olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bu samimi çağrılarımıza rağmen yeni anayasa konusunda uzlaşma sağlanamazsa, biz yeni anayasa sözünü yerine getirmekte kararlıyız. Türkiye için en hayırlı sonuca ulaşacağız. Tek başımıza kalsak da Türkiye'ye ihtiyacını duyduğu yeni anayasayı kazandıracağız." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Ahmet Davutoğlu: Kimse bize bir şey dayatamaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER