AK Parti, seçim beyannamesine 'çözüm süreci, Romanlar ve cemevleri'ni ekledi


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun baskıya giderken yolda düştüğünü söylediği AK Parti'nin seçim beyannamesindeki 'çözüm süreci' ile ilgili kısım, partinin internet sitesindeki beyanname metninde de yenilendi. Çözüm süreci, yaklaşık 3 sayfa olarak seçim beyannamesine girdi. Çözüm süreci kısmı ile Roman vatandaşlar ve cemevlerine ilişkin AK Parti'nin vaatleri de seçim beyannamesinde yer aldı.

Davutoğlu'nun baskıya giderken yolda düştüğünü söylediği ve seçim beyannamesini kamuoyuna açıklarken hiç bahsetmediği 'çözüm süreci' kısmı AK Parti'nin seçim beyannamesine yeniden konuldu. AK Parti'nin internet sitesindeki seçim beyannamesi, yeni haliyle güncellendi. Ancak seçim beyannamesindeki tek değişiklik, çözüm süreci ile ilgili olmadı. Davutoğlu'nun geçen hafta sonunda İstanbul'da bir araya geldiği Roman vatandaşlar ve cemevlerine ilişkin yeni kısımlar da seçim beyannamesinde yer buldu. Yeni beyannamenin sonuna ise ek olarak 'Beyannamemizden Seçilmiş 100 Önemli Proje' başlığı ile yeni bir bölüm eklenmiş ve beyannamenin 'Neler Yapacağız?' başlıklarından derlenmiş 100 madde sıralanmış. Yeni eklemelerle birlikte 350 sayfa olan önceki seçim beyannamesi 376 sayfaya ulaşmış oldu.

Buna göre AK Parti'nin seçim beyannamesindeki Temel Hak ve Hürriyetler başlığı altındaki 'Neler Yaptık?' kısmına Roman vatandaşlarla ilgili kısım yerleştirilerek bu konuda yapılan çalışmalar aktarıldı: "Roman vatandaşlarımızın Cumhuriyet tarihi boyunca biriken toplumsal sorunlarını çözmek için çalıştaylar du¨zenledik. Yeni İskân Kanunu ile Romanlara yönelik ayrımcı hu¨ku¨mleri ortadan kaldırdık. İktidarımızın atmış olduğu adımlardan cesaretle yola çıkan Roman vatandaşlarımızın kurduğu dernek ve federasyonların sayısında bu¨yu¨k bir artış yaşandı."

Aynı başlığın 'Neler Yapacağız?' kısmına ise cemevleri ve Roman vatandaşlara yönelik 3 paragraflık yeni bölüm eklendi. O bölüm şu şekilde: "Cemevleri, eğitim sisteminde sağlıklı bilgilendirme, u¨niversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız.

Önu¨mu¨zdeki dönemde de, başta istihdam, iskan ve eğitim sorunları olmak u¨zere Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözu¨mu¨ne hız vererek her tu¨rlu¨ ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız.

Tu¨rkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan azınlıkların herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmaksızın onurlu bir hayat su¨rdu¨rebilmeleri için gereken bu¨tu¨n hukuki ve fiili tedbirleri almaya devam edeceğiz."

Aynı başlığın sonuna ise 'çözüm süreci' kısmı eklendi. Yaklaşık 3 sayfa tutan çözüm süreci kısmı ise şu şekilde: "Çözu¨m su¨reci, u¨lkemizin demokratikleşmesinde, milli birlik ve kardeşliğinde ve refahında tarihi bir çabaya karşılık gelmektedir. İktidara geldiğimiz ilk gu¨nden itibaren, milli birlik ve kardeşlik perspektifi ile siyasetimizi şekillendirdik. Vatandaşlarımızın devletimize aidiyetini zedeleyen, milletimizin farklılıklarını zenginlik yerine tehdit gören anlayışların, u¨lkemize ve devletimize yakışmadığını açık bir şekilde ifade eden bir siyasi anlayışı benimsedik. AK Parti olarak, milli birlik ve kardeşlik perspektifini pasif bir yaklaşım olmaktan çıkararak, geçmişin ihmalleriyle kronik hale gelmiş sorunlara aktif bir şekilde yaklaştık. Yakın tarihimiz boyunca, hiçbir seçilmiş hu¨ku¨metin gösteremediği cesaret ve kararlılıkla sorunların u¨zerine gittik. Cumhuriyet tarihinin temel sorunlarından biri olan Ku¨rt sorununun dönu¨m noktası Kurucu Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan olarak, 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşma olmuştur. Bu konuşma ile tabular yıkılmış, soruna demokratik su¨reç içerisinde çözu¨m bulunacağı dile getirilmiştir. İlk kez bir hu¨ku¨met, sorunla açıkça yu¨zleşme cesaretini göstermiştir.

AK Parti'nin bu cesur adımı, çeşitli terör saldırıları ve provokatif eylemler ile sekteye uğratılmaya çalışılmış, buna rağmen u¨lkemizin bu temel ve tarihi sorununun çözu¨mu¨ için kararlılık devam ettirilmiştir. Terör ve anti-demokratik uygulamaların nihayete ermesi adına, bir dizi idari ve hukuki reformu hayata geçirdik. Teröru¨n sona erdirilmesi ve demokratikleşme su¨reçlerini bir arada yu¨ru¨tme kararlılığıyla, 2009 yılında sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve siyasi parti temsilcilerinin göru¨şlerini alarak 'Demokratik Açılım'ı ilan ettik. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi olarak da adlandırılan bu çalışma ile bir taraftan teröru¨n kaynağını kurutmaya dönu¨k çalışmalar yaparken diğer taraftan atılacak demokratik adımların çerçevesini ortaya koyduk. 2013 yılında, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesini daha da olgunlaştırıp, çok boyutlu bir perspektif içinde, 'Çözu¨m Su¨reci' ismiyle su¨rdu¨rdu¨k. Bu su¨re zarfında, eski Tu¨rkiye'nin ağır maliyet u¨retmiş olan sorunlu devlet-vatandaş ilişkileri tamir ettik, mağduriyet u¨reten bir çok antidemokratik uygulamayı ortadan kaldırdık.

AK Parti olarak, eski Tu¨rkiye'de telaffuz bile edilmeye çekinilen sorunlarla açık bir şekilde yu¨zleşerek demokrasimizin derinleşmesini sağladık. Ret, inkar ve asimilasyon politikalarına son verdik. Nisan 2013'te hu¨ku¨met tarafından belirlenen 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti Tu¨rkiye genelinde çalışmalarda bulunmuş, bunun yanı sıra TBMM'de 'Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözu¨m Su¨recinin Değerlendirilmesi' amacıyla kurulan Komisyon da ayrı bir çalışma yu¨ru¨tmu¨ştu¨r. Meclis Komisyonu 2 Aralık 2013'te çözu¨m su¨reciyle ilgili 450 sayfalık bir rapor açıklamıştır.

1 Ekim 2013'te Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'nin yanı sıra 2014 yılında seçimlerde Tu¨rkçe dışındaki dillerde kampanya yapmasına imkân veren değişiklikler gibi du¨zenlemelerle çözu¨m su¨recinde ilerleme su¨rdu¨ru¨lmu¨ştu¨r.

10 Temmuz 2014'te ise kamuoyunda 'Çözu¨m Su¨reci Yasası' olarak tanımlanan, 'Teröru¨n Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bu¨tu¨nleşmenin Gu¨çlendirilmesine Dair Kanun' yu¨ru¨rlu¨ğe girmiştir. Kanun ile çözu¨m su¨recine ilişkin usul ve esasları du¨zenledik. 1 Ekim 2014'te ise 'Çözu¨m Su¨reci Kurulu ile Kurumlar Arası İzleme ve Koordinasyon Komisyonlarının Kurulması'na ilişkin Bakanlar Kurulu kararını çıkardık.

AK Parti olarak, esas itibarıyla tu¨m vatandaşlarımızın faydalanacağı bir özgu¨rlu¨k ortamını tesis etmek için demokratikleşme konusunda adımlar attık. Bu adımları atarken, her seferinde, açık bir şekilde siyasi partilerimizi, milli birlik ve kardeşlik su¨recimize destek vermeleri için davet ettik. Partimiz, demokratik adımlar için anayasal değişimin şart olduğunun altını çizmiş, Meclis çatısı altında, yeni bir toplumsal sözleşme için çağrıda bulunmuştur. Muhalefet partileri bu çağrılara kulak tıkamasına rağmen, AK Parti olarak anayasa değişikliği gerektirmeyen demokratikleşme adımlarının kahir ekseriyetini atmaktan geri durmadık. Vatandaşlarımız bu adımlara bu¨yu¨k bir teveccu¨h göstererek, çözu¨m su¨recini gu¨çlu¨ bir şekilde sahiplenmiştir.

20. yu¨zyıl Tu¨rkiye'sinin en maliyetli sorununun Tu¨rkiye'nin 21. yu¨zyılını da esir alarak milletimizin ağır faturalar ödemesine mu¨saade etmeyeceğimizi çözu¨m su¨reciyle açık bir şekilde ilan ettik. Gelinen noktada çözu¨m su¨reci, sadece u¨lkemizde değil, bölgemizdeki huzur ve barış ortamının da reçetesi haline gelmiştir. Bölgemizde 'kanlı su¨reçlerin' derinleştiği bir dönemde, u¨lkemizin 'barış su¨reçleriyle' anılmasını sağladık. Bu yönu¨yle çözu¨m su¨reci, sadece Tu¨rkiye'nin demokratikleşmesi ve acıların dinmesi için değil, bölgemiz için de birlik ve kardeşlik modelidir.

Çözu¨m su¨reci, milletimizin esenlik projesidir. Çözu¨m su¨reci, yu¨zu¨ncu¨ yılını idrak ettiğimiz, 1. Du¨nya Savaşı'ndaki ve Balkan Harbi'ndeki acılarımızın bir daha yaşanmamasının teminatıdır. Çözu¨m su¨reci, Tu¨rkiye'nin normalleşmesinin yol haritasıdır. Çözu¨m su¨reci, eski Tu¨rkiye'nin antidemokratik uygulamalarının bir daha tekerru¨r etmemesinin garantisidir.

Çözu¨m su¨reci, insan onurunu merkeze alan AK Parti'nin insani kalkınma ve 2023 hedeflerine ulaşmasının önemli dinamiklerinden birisidir. Çözu¨m su¨reci, Doğu ve Gu¨neydoğu başta olmak u¨zere, tu¨m u¨lkemiz için aynı zamanda bir refah su¨recidir. Çözu¨m su¨reci, milletimizin ve devletimizin ayaklarına pranga vurmak isteyenlerin, maliyet ödetmek isteyenlerin, oyunlarını bozma hamlesidir. Çözu¨m su¨reci, adaletin tesisi, kalkınmanın devamlılığı için hayata geçirilen insan hakları ve demokrasi odaklı yerli bir girişimdir. AK Parti olarak, 7 Haziran'dan sonra da u¨lkede birlik ve kardeşliği tesis etmeyi amaçlayan ve dönemsel bir mesele olarak bakmadığımız çözu¨m su¨recini kararlıkla su¨rdu¨receğiz.

Demokratik hak ve özgu¨rlu¨klerin korunmasını yeni anayasa ile gu¨vence altına alacağız. Özgu¨rlu¨kleri geliştirmeye ve genişletmeye devam edeceğiz. Demokratikleşme ile eş zamanlı olarak yatırım, u¨retim ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi başta olmak u¨zere, terörden etkilenen yörelerimizin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönu¨k çalışmaları hızlandırarak devam ettireceğiz.

Çözu¨m su¨recini gu¨vence altına almak ve nihayete erdirmek, kalıcı huzuru tesis etmek amacıyla çıkardığımız '6551 Sayılı Teröru¨n Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bu¨tu¨nleşmenin Gu¨çlendirilmesine Dair Kanun' ile silahın tamamen gu¨ndemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için gereken tu¨m tedbirleri alacağız." CİHAN
<< Önceki Haber AK Parti, seçim beyannamesine 'çözüm süreci, Romanlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER