AK Partili vekil İsmet İnönü için 'Hayrını görün' deyince ortam gerildi


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 20. birleşimi yoklamasız açıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Pervin Buldan yönetiyor.

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa, bir ulus olarak varsak bunu Mustafa Kemal Atatürk'e, İsmet İnönü'ye borçluyuz." diyen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ölümünün 42'nci yılında İsmet İnönü'yü andı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, "Hayrını görün, hayrını görün." karşılığını verdi. Bunun üzerine CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

"Neyin hayrını göreyim ya?" diyerek tepki gösteren Gök, "Arkadaşımız benim konuşmamdan sonra 'İnönü'nün hayrını görün.' diyor. Böyle bir dil, Cumhuriyet'i kuran bir lidere karşı, kurucu liderlerin bir tanesine karşı kullanamaz. Biz dünden beri kaba dil, yaralayıcı dil diye bir kavram tartıştık. Cumhuriyet'i kuran bir kişinin, kurucu bir kadronun Meclisi'nin olanaklarından faydalanarak burada milletvekili olarak oturan zat milletvekili sıfatını kaybetmiştir, kendisini kınıyorum. Eğer ona destek varsa hepinizi kınıyorum. İsmet İnönü gibi ulusal bir kahramanın 'Hayrını görün.' diyor. Bu nasıl haddini bilmezliktir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu milletvekili özür dileyecektir, özür dileyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Adnan Günnar ise kendisinin İnönü için öyle bir ifade kullanmadığını, başkasının söylediğini belirtti. Gök de "Ben sizi kastetmedim Günnar. Yani kim söylediyse o tashih etsin." karşılığını verdi.

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, tutanakları istedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise "Ya, ne var 'Hayrını gör' demişse kardeşim ya, ne var yani ya?" diye konuştu. Bu sözler üzerinden milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz: Sen de "Tayyip Erdoğan'ın hayrını gör." demiştin.

Levent Gök: Sen Tayyip Erdoğan ile İsmet İnönü'yü mü kıyaslıyorsun?

Ahmet Hamdi Çamlı: Sen de de, "Tayyip Erdoğan'ın hayrını gör." de kardeşim, biz de "Allah razı olsun." deriz.

Levent Gök: Anayasal sınırları içerisinde kalsın, biz saygımızı gösteririz, o kadar! Anayasal sınır içerisinde kalsın saygımızı gösteririz.

Ahmet Hamdi Çamlı: Yani şu Meclisi çalıştırmamak için her şeyi yapıyorsunuz ya! "Hayrını gör." demiş, bilmem ne demiş!

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da Cumhuriyetin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün vefat günü olduğunu hatırlatarak "Ben, öncelikle, tüm milletimize tekrar başsağlığı diliyorum, rahmetle yad ediyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar kimin ne emeği varsa, askerinden genelkurmayına kadar, kuruluşunda köylerinde çalışan insanından Nene Hatunlara kadar kimin ne emeği varsa, rahmetle, minnetle tekrar anıyorum. Grup başkanvekilinin hassasiyetini de anlayışla karşılıyorum. Bizler, bu ülkenin bugüne gelmesinde her kimin ne kadar hakkı varsa aynı şekilde minnetle anmak durumundayız. Aynı şekilde, sürekli ifade edilen, Cumhurbaşkanımıza kötü dil kullanılmasını da bu konuda tekrar hatırlatmak istiyorum. Her Cumhurbaşkanının kendi görev yaptığı makamla beraber değerlendirilmesi gerekir. Ben aynı hassasiyeti kendilerinden bekliyorum. Eğer bu konuda bizim duymadığımız ve başkanın iddia ettiği bir yanlış ifade varsa da ilgili arkadaşımla gereğini yaparız, konuşuruz diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Tartışmaların ardından açıklama yapan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, "Hatibin konuşmasına 'Hayrını görün.' diye ilave yaptım. Bütün Cumhurbaşkanlarımız ülkemize hayırlı olsun, hayırlı da olmuşlardır. 'Hayrını görün.' cümlemin başka bir manaya çekilmesine de üzüldüm, aslında kötü bir maksadım yoktu." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili vekil İsmet İnönü için 'Hayrını görün'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER