Akıncı: Mayıs 2016'dan önce Kıbrıs'ta çözüm hedefliyoruz

Akıncı: Mayıs 2016'dan önce Kıbrıs'ta çözüm hedefliyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mümkün olursa Kıbrıs'ta Mayıs 2016'da bir çözüme varmayı amaçladıklarını söyledi

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile birlikte yaptığı görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Rum liderle şu ana kadar gelinen aşamaları değerlendirdiklerini kaydetti.

"Bugüne kadar yapılan çalışmaları müzakerecilerin yürüttüğü çalışmalar sonrasında vardığımız noktaları çeşitli başlıkla altında bir kez daha gözden geçirdik." diyen Akıncı, "Bugün Sayın Eide'nin iki lider adına yaptığı açıklamada da gördüğünüz gibi önümüzdeki süreçte daha yoğun bir çalışma temposuna girmeyi mümkün olan en kısa sürede çalışmalarımızı olumlu bir noktada sürdürmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bugünkü müzakereler bu kapsamda geçti. Tek bir noktaya yoğunlaşmış ve kalmış değiliz. Değişik başlıklar altındaki konuları yeniden gözden geçirme ve onlar hakkında karşılıklı görüşmelerimiz aktarma fırsatı bulduk. Bu anlamda yine yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME 12 VE 30 EKİM

12 Ekim ve 30 Ekim olarak saptanan iki görüşmelerinin arsında müzakerecilerin daha sıklıkla bir araya gelecekleri bilgisini veren Akıncı, "Kendilerinden istediğimiz bazı çalışmalar var onları da yapacaklar. Kasım ayı ile birlikte daha yoğun bir çalışma temposuna girmeyi hedefliyoruz. Hedefin ne olduğunu da her fırsatta yeri geldikçe açıkladım. Dolayısıyla bunu tekrarlamaya gerek yok." ifadelerini kullandı.

"MÜZAKERELER 4 AN ÖNCEKİNDEN DAHA İLERİ SEVİYEDE"

Müzakerelere 4 ay önceki noktadan çok daha ileri bir seviyede bulunduklarını dile getiren Akıncı, şunları söyledi:

"Müzakerelerde 4 ay önceki noktada değiliz. 11 Mayıs günü Ledra Palas'ta bir akşam yemeği ile başladık. Bugün sanıyorum yanılmıyorsam 9. görüşmeydi. Kesinlikle olumlu yönde yol aldık. Elbette her konu çözümlenmiş halledilmiş değildir. Öyle olsa müzakerelerin bittiğini ilan ederdik. Ama zor bir konuyu çözmeye çalışıyoruz. Yılların biriktirdiği kalıplaştırdığı pozisyonlar var. Biz o pozisyonlardan ayrılıp makul bir noktada buluşmayı ve anlaşmayı deniyoruz çünkü hedefimiz çözümdür. Her toplantı sonrasında birbirini suçlayan ve kendi pozisyonunu bir kere daha tekrarlayan bir müzakere süreci yürütmüyoruz."

Sürecin kolay olmadığını ifade eden Akıncı, geçmişte sürdürülen müzakerelerin oldukça kolay olduğunu ifade etti. Kendilerinin zor olanın peşinde olduklarına dikkat çeken Akıncı, "Çünkü hedefimiz çözüm üretmektir. O nedenle ben karamsar değilim. Mesafe kat etmekte olduğumuzu söylüyorum. Zor başlıklar var. O başlıklar da mesela mülkiyet gibi daha yavaş gelişmeler olmasını beklemek doğru olur diye düşünüyorum. Ancak bunu çok fazla getirmek diye bir düşüncemiz de yoktur." dedi

"MAYIS 2016'DAN ÖNCE ANLAŞMA AMACINDAYIZ "

Mayıs 2016'da Güney Kıbrıs'ta Parlamento seçimleri yapılacağını söyleyen Akıncı şöyle devam etti:

"Bizim tercihimiz o güne ulaşmadan Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüme ulaşabilmektir. Çünkü ister istemez Başkanlık seçimi olmasa dahi yine de bir hassas dönem demektir. O bakımdan çalışmalara istesek de istemesek de etkisi olmaktadır. Mümkün olan en büyük ilerlemeyi, mümkün olursa sonuca ulaşmayı Mayıs 2016'dan öne sağlamak tüm tarafların yararınadır diye düşünüyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Akıncı: Mayıs 2016'dan önce Kıbrıs'ta çözüm hedefliyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER