Alimoğlu: Türkiye'nin en değerli taşı 2 bin 300 yıllık İscehisar mermeri


Afyonkarahisar Alimoğlu Marble Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye'nin en değerli taşı 2 bin 300 yıllık geçmişe sahip İscehisar mermeri olduğunu söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Alimoğlu, bölge mermerinin kristalizasyon oluşumunu tam olarak tamamlamasının taşa birçok özellik kazandırdığını belirterek, "Afyon mermeri bu nedenle yapısı itibariyle daha sağlam ve dış etkenlerden en az etkilenen ve en az aşınan bir yapıya sahiptir." dedi.

Afyon mermerleri içerisinde en kıymetlisinin 'Afyon Beyazı' olduğunu anlatan Alimoğlu, kireç kökenli bir doğal malzeme olmasından dolayı tamamen zararsız, pratik yaşamda her alanda rahatlıkla kullanabileceğini kaydetti. Türkiye'nin 13,9 milyar ton mermer rezerviyle dünya mermer rezervinin yüzde 40'ına sahip olduğuna dikkat çeken Alimoğlu, 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer bulunduğu bilgisini verdi.

Son yıllarda Emirdağ, Bolvadin, Şuhut Havzası, Dinar bölgelerinde doğal taş madenlerine rastlandığını belirten Alimoğlu, "İhsaniye ilçesinde ve Eskişehir Seyitgazi güzergahı ile Kütahya bölgesini göz önüne alırsak, Afyonkarahisar ve çevresinde çok sayıda mermer ocakları gözükmekte, bu durum sınır komşumuz olan illere de pozitif anlamda yansımaktadır." dedi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) verilerine göre, 2015 yılının ilk 10 aylık döneminde toplam ihracatın 253 milyon 427 bin dolar gerçekleşti. Şehirde, ihracatın yüzde 58'e yakını mermer sektörü oluşturuyor. Mermer ve doğal taş ihracatı 147 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan İscehisar'da 88 adet mermer ocağıyla birlikte, 255 adet mermer fabrikası, 115 adet mermer toptan ticaret firması, 225 adet mermer esnaf ve torna atölyesi bulunuyor. Bunun dışında mermer makine ve teknolojisi üreten irili ufaklı 50'ye yakın işletme, ürünlerini dünyaya pazarlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alimoğlu: Türkiye'nin en değerli taşı 2 bin 300 yıllık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER