Almanya'da çocuk ve gençlere elektronik sigara ve nargile satmak yasaklandı


Almanya'da elektronik sigara ve elektronik nargilenin gençlere satılması tarihe karışıyor. Federal Meclis, elektronik sigara ve elektronik nargilenin çocuk ve gençlere satılmasını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

Yasa ile bu ürünlerin tütün içerip içermediği önemsiz hale geldi. Çikolata, kavun, damla sakızı gibi tatlar vermesi dolayısıyla ilgi gören ve zararsız sanılan bu ürünler kansere yol açtıkları gerekçesiyle yasaklandı.

Federal Meclis, gençlere tütün içeren ürünlerin satılmasıyla ilgili kanunu genişletecek bir karar aldı ve elektronik sigara ve elektronik nargilenin satımını da yasaklamayı öngöre yasa tasarısını kabul etti. Böylelikle tütün içermediğinden dolayı yasaklanamayan bu iki ürün de yasak kapsamına alınmış oldu. Elektronik sigara ve elektronik nargile, tütün kullanmadan sigara içiyormuş hissi vermesiyle biliniyor. Ancak bu esnada likit adı verilen bir sıvının buharlaşması ve bu buharın içe çekilmesi söz konusu.

Bu da ürünler nikotin içerse de içermese de solunum yolları hastalıklarına, hatta kansere yol açabiliyor. Ancak aksi yönde yapılan reklamlar, elektronik sigaranın ve elektronik nargilenin normal sigara ve normal nargileyi bırakmada yardımcı olduğu yönündeki propaganda sonucu bu gerçek unutuluyor. Bu ürünlerin farklı tatlarda sunulması ise zararsız olduklarıyla ilgili inancı güçlendiriyor.

TADI NE OLURSA OLSUN SAĞLIĞA ZARARLI

Federal Aile Bakanlığı Müsteşarı Caren Marks'a (SPD) göre bütün bu etkenler bu ürünlerin yasaklanmaması için gerekçe değil. Marks, nikotinsiz elektronik sigara ve elektronik nargilenin de çocuk ve gençlerin sağlığına zarar verdiğini söylüyor ve özellikle nikotinsiz olanların nikotin içeren sigaraya geçişte önemli rol oynadığına dikkat çekiyor. Marks şöyle konuşuyor: "Bu ürünler, çikolata veya ahududu tadı da verseler zararsız değiller ve normal sigaraya geçişi kolaylaştırıyorlar."

Karardan Federal Beslenme Bakanı Christian Schmidt de (CSU) memnun. Gelişmeyi tüketicilerin sağlığını koruma konusunda bir dönüm noktası olarak değerlendiren Schmidt, "Elektronik sigara veya elektronik nargilenin, nikotin içersin veya içermesin çocuk ve gençlerin elinde işi yok. Sigara veya nargile içmek, sakız gibi de koksa, kavun gibi de koksa zararsız değil." dedi.

Tasarının kabul edilmesine Birlik partileri (CDU/CSU) ve SPD'nin yanı sıra Yeşiller de destek verdi. Sol Parti ise caydırıcılık noktasında eksik kaldığı ve tütün ile elektronik sigarayı aynı kefeye koyduğu gerekçesiyle desteğini çekti.

ELEKTRONİK NARGİLE PATLAYINCA AĞIR YARALANDI

Federal Sağlık Aydınlatma Merkezi'nin bir araştırmasına göre 12-17 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin beşte biri en az bir kez elektronik nargile, yedide biri ise elektronik sigara denemiş. Yeni kanunlar birlikte çocuk ve gençlere elektronik sigara ve elektronik nargile posta yoluyla da satılamayacak.

Geçtiğimiz hafta 20 yaşındaki Kölnlü bir genç elektronik sigaranın patlaması sonucunda ağır yaralanmış, yüzünde kesik ve yanıklar oluşmuş, çok sayıda dişini de kaybetmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da çocuk ve gençlere elektronik sigara ve nargile... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER