Almanya'da muhalefet, tekne faciasından ders çıkarılmasını istedi


Akdeniz'de yaşanan yeni mülteci trajedisi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde mülteci politikaları üzerinde tartışmaları canlandırdı. AB iç ve dışişleri bakanları mülteci krizi için toplandı. Almanya'da ise muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller, Büyük Koalisyon hükümetinden yüzlerce kişinin ölümünden ders çıkartılmasını talep etti. Federal Meclis'teki muhalefet partileri Akdeniz'de yaşanan en büyük mülteci trajedisinden ders çıkartılmasını talep etti.

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt, Akdeniz'deki arama kurtarma operasyonu Mare Nostrum'un yeniden başlatılması gerektiğini belirtti. İtalya, 2013'deki 'Lampedusa mülteci trajedisi'nden sonra Mare Nostrum'u başlatmış, geçen yılın sonunda ise kaynak yokluğundan iptal etmişti. "Yardım etmek bizim insani görevimizdir" diyen Göring-Eckardt, Avrupa Birliği'nin (AB) mültecilerin buraya sağ salim ulaşmaları için 'sağlam yollar' oluşturması gerektiğini vurguladı.

Sol Parti'nin Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise Mare Nostrum'un yerine AB sınır koruma kurumu Frontex'in devreye girmesini eleştirdi. Mare Nostrum'un iptal edilmesini "feci ve tamamen insanlık dışı" diye değerlendiren Gysi, Frontex'in arama kurtarma operasyonu Triton'un bütçesi Mare Nostrum'dan daha az olduğunu dile getirdi.

Federal Hükümet ise gelecekte bu tür trajedilerin yaşanmaması için adımlar atılmasını, AB'nin konuya müdahil olmasını talep etti. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Federal Hükümet, Akdeniz'de daha fazla kazaların ve çok sayıda ölümlerin önlenmesi için harekete geçilmesi gerektiğinin bilincinde." açıklamasında bulundu. Başbakan Angela Merkel'in milyonlarca Alman gibi bu trajediden sarsıldığını aktaran Seibert, bu tür olayların hep yaşanmasının Avrupa'ya yakışmadığını sözlerine ekledi.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın sözcüsü ise Federal Hükümet'in Mare Nostrum'un yeniden başlatılmasından yana olmadığını belirterek, bunun 'her derde deva' olmadığını dile getirdi. Büyük Koalisyon ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin Başkanı Horst Seehofer de AB'nin harekete geçmesini talep etti. Seehofer, mültecilerin geldiği ülkelerde fakirliğe ve insan kaçakçılığı yapanlara karşı savaş açılmasını bir önlem teşkil edebileceğini belirtti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de insan kaçaklığı yapanlarla mücadeleye önem verilmesini dile getirdi. Hükümetin Uyum Sorumlusu Aydan Özoğuz (SPD) ise Avrupa yolunda çok sayıda insanın hayata göz yummasını 'hepimiz için fakirlik belgesi' diye yorumlayarak, vakit kaybetmeden arama kurtarma çalışmalarının başlatılması gerektiğini vurguladı.

Bu arada Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, iki hafta içinde Libya'dan kalkan iki geminin batması üzerine bin 300'den fazla sığınmacının hayatını kaybetmesinin asıl sorumlusunun AB ve üye ülkelerin hükümetleri olduğunu açıklayarak, yetkilileri ölümler karşısında insanlık dışı sığınma politikasından vazgeçmeye çağırdı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da muhalefet, tekne faciasından ders çıkarılmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER