Almanya'da sürücü kursu öğretmenleri, ihtiyacı karşılamayacak kadar az


Almanya'da sürücü kursu öğretmenliğine gösterilen ilgi düştükçe öğretmen sayısı da azalıyor. Özellikle kadın sürücü kursu öğretmeni ihtiyacı had safhada. Uzmanlara göre üç dönemdir siyasetin gündeminde olan reformun derhal çıkarılması gerekiyor. Reform, eğitim kalitesi ve sürücü kurslarının denetimi konusunda büyük değişiklikler vaat ediyor. Bavyera dışındaki tüm eyaletlerde sürücü kursu öğretmeni sıkıntısı çekiliyor.

Uzmanlara göre bu meslekle ilgili reformların bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor ki sürücü kursu öğretmeni tekrar eski itibarını kazansın. Alman Sürücü Kursu Öğretmenleri Birliği Başkanı Rainer Zeltwanger, özellikle kadın sürücü kursu öğretmeni eksikliğinden yakınıyor. Bunu Alman Otomobil Kulübü ADAC'nin verileri de ortaya koyuyor. ADAC'nin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: "Almanya'da çok sayıda kadın araba veya motosiklet sürmeyi öğrenmek istemesine rağmen sürücü kursu öğretmenlerinin sadece yüzde sekizi kadın."

DAĞINIK SÜRÜCÜ KURSLARI GÜVENLİ ORTAM SUNMUYOR

Almanya'nın birçok eyaletinde şubeleri bulunan ve ülkenin en büyük sürücü kursu olma özelliğini taşıyan Harald Pohlmann Sürücü Kursu başka eksikliklerin de olduğuna dikkat çekiyor. Şirketine ismini veren Harald Pohlmann, ülkede sayıları 10 bini bulan sürücü kurslarının küçük işletmeler şeklinde yapılandığını ve bunun da güvenli bir ortam sağlamadığını düşünüyor. Pohlmann, "Bu branşta birçok şey garip bir şekilde cereyan ediyor" diyor ve bu yüzden de sözü edilen reform sayesinde kontrol mekanizmasının Almanya çapında ve tek tip olması yönündeki talebe hak veriyor.

EĞİTİM SÜRESİ 10 AYDAN EN AZ 12 AYA ÇIKACAK

Federal Yol İşleri Kurumu da bu yönde değişikliklere gidilmesi için tavsiyelerde bulunmuş. Öngörülen değişiklikler ise mesleğe itibar sağlama ve daha iyi denetlemeden daha fazlasını içeriyor. Siyasi ajandada sürücü kursu öğretmenlerinin daha iyi bir eğitimden geçmesi, bunun için de eğitim süresinin on aydan en az on iki aya çıkarılması var. Yetişen öğretmenlerin pedagojik ve psikolojik becerilerinin arttırılması da olası reform maddeleri arasında yer alıyor.

Öğrenme psikolojisi profesörü Detlev Leutner'e göre PISA şokundan sonraki öğretmen eğitiminde olduğu gibi sürücü kursu öğretmeni eğitiminde de artık bilgi yerine yetkinlikler ön plana çıkacak ve standartlar da buna göre şekil alacak. Bunun bir sonucu olarak da geleceğin sürücü kursu öğretmenleri müşterilerinin öğrenme zorlukları veya sınav korkusu karşısında da hazırlıklı olacak.

ORTAOKUL DİPLOMASI YETMEYECEK, KAMYON EHLİYETİ İSTENMEYECEK

Bunun bir sonucu olarak gelecekte sürücü kursu öğretmeni olmak için ortaokul diploması sahibi olmak yetmeyecek. Adaylardan en az orta dereceli lise veya meslek yüksek okulu diploması istenecek. Reform bazı kolaylıkları da beraberinde getiriyor. Buna göre otomobil sürmeyi öğreten öğretmenlerin aynı zamanda kamyon ve motosiklet ehliyetine sahip olması gerekmeyecek. Bu da masrafların önemli ölçüde düşmesi anlamına geliyor.


CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da sürücü kursu öğretmenleri, ihtiyacı karşılamayacak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER