Ambulanslara ileri düzeyde tıbbi müdahale yapabilecek teknisyen geliyor


Almanya'da ambulanslarda 'acil kurtarma asistanı' görevlileri yerine, kanun yapılan değişiklikle 'acil tıp teknisyeni' geliyor. 3 yıl eğitim alacak acil tıp teknisyenleri hastalara ileri düzeyde tıbbi müdahale yapabilecek.

Almanya'da acil servislerde daha önce 'Acil kurtarma asistanı-Rettungsassisten' görevlileri yerine yapılan kanun değişikliği ile 'Acil tıp teknisyeni-Notfallsanitäter' görev alacak. Tıp teknisyenleri, kurtarma asistanlarına göre daha uzun süreli 3 yıl eğitim alacak.

İtfaiye bünyesinde göreve yapacak çalışanlar, belirlenen protokollere ve kurallara uygun olarak acil aramalara cevap verecek. Reform olarak kabul edilen değişiklik nedeniyle önümüzdeki yıllarda Acil tıp teknisyenine büyük ihtiyaç duyulacak. Yetkililer bu meslek için farklı dil ve kültürlerden gençleri tercih edeceklerini söylüyor.

İLK UYGULAMA HAMBURG'DA

Acil tıp teknisyenliği eğitim faaliyetlerine ilk olarak Hamburg itfaiyesi bünyesinde başladı. Sağlık alanlarında meslek eğitimi verecek genç bulunmazken, 24 kişilik acil tıp teknisyenliği için yaklaşık 400 başvuru yapıldı.

Hamburg İtfaiye Müdürü Klaus Maurer, kanun değişikliği ile birlikte acil kurtarma için daha yetkili kişiler yetiştirecek oldukları için mutlu olduğunu söyledi. Maurer, "Şu anda 24 öğrenci ile birlikte eğitime başladık. Her altı ayda bir yeni 24 öğrenci alacağız. Diğer taraftan mevcut acil kurtarma asistanlarımızı eğiteceğiz" dedi.

Farklı kültürlerden gençlere her zaman ihtiyaçları olduğunu belirten İtfaiye Müdürü Klaus Maurer, "Bu gençler farklı kültürleri, dilleri ile bize büyük bir zenginlik katacak." İfadelerini kullandı.

Meslek eğitimine yeni başlayan Koray Kahveci, "Acil tıp teknisyenlik eğitimini duyunca hemen müracaat ettim. Çocukluğumdan beri en büyük hayalim sağlık ile ilgili bir meslek öğrenmekti. Hedefim tabiî ki eğitimini tamamlayıp mesleğe atılmak" dedi.

Acil tıp teknisyenlik eğitimine katılan diğer öğrenci Laura Legrand, sokakta halkın arasında olmayı istediğim için bu eğitimi tercih ettiğini söyledi. Legrand konuşmasına şöyle devam etti: "Benim için önemli olan her gün farklı bir şeyler yapmak ve teknik konularda da eğitim almak. Kadın olarak sayımızın az olması beni hiç etkilemiyor. Benim için önemli olan meslek eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak bu mesleği yapabileceğim şekilde işe başlamak."

CİHAN
<< Önceki Haber Ambulanslara ileri düzeyde tıbbi müdahale yapabilecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER