Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin elinde olduğunu yineledi

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin elinde olduğunu yineledi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin elinde olduğunu iddia ederek ABD'den Türkiye üzerindeki nüfuzunu kullanmasını isteyeceğini belirtti.

Rum basını, Anastasiadis'in BM Genel Kurulu'na katılmak ve ABD'li üst düzey yetkililerle temaslarda bulunmak amacıyla New York'a gitmeden önce Chicago'da Kıbrıs sorunu müzakereleri konulu bir konuşma yaptığını yazdı.

Gazetelere yansıyan haberlere göre Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile çözüm için aynı vizyonu paylaşmalarına karşın çözümün Türkiye'ye bağlı olduğunu iddia etti. Anastasiadis, eğer Türkiye ilgili kararlılığı göstermezse, eğer 40 bin Türk askeri ve "yerleşikler" (TC kökenli vatandaşlar) gitmezse ve gerekli toprak düzenlemeleri olmazsa çözümün olmayacağını ima etti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'le yapacağı görüşmelerde bu mesajı ileteceğini ve nüfuzlarını kullanmalarını talep edeceğini vurgulayan Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin olan ve üzerinde uzlaşıya varılanların AB normlarına uyumlu olması konusunda AB'nin aktif katılımının değerlendirildiğini ifade etti.

Anastasiadis, müzakerlerde ilerlemeler olduğunu ancak sorunların da bulunduğunu belirtirken "Ne yazık ki kırk bir yıl sonra geri dönüşü olmayacak durumların oluştuğunu anlayabilirsiniz. En kötünün önüne geçmek ve başarılı olmak için elimizden geleni yapıyoruz." şeklinde konuştu. Anastasiadis, iç siyasetteki eleştirileri de gündeme getirerek "Kendi hataları yüzünden kalıcı ve fonksiyonel bir çözüm bulunamaması halinde Türkleşme tehlikesinin mevcut olduğunu" savundu. CİHAN
<< Önceki Haber Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER