Antidepresan ilaçlar ve psikostimülanlar intihara, cinayetlere yol açıyor


CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, alkol ve sigara kadar tehlikeli antidepresan ilaçlar ile beyin uyarıcıları olan psikostimülanların intihara, cinnet olarak bilinen mani ve hipomani tablosunu tetikleyerek cinayetlere yol açtığını söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen doktor milletvekili Biçer, alkol ve sigara kadar tehlikeli antidepresan ilaçların ve beyin uyarıcıları olan psikostimülanların intihara, cinnet olarak bilinen mani ve hipomani tablosunu tetikleyerek cinayetlere yol açtığını, boşanma oranını artırdığını, kontrolsüz cinsel faaliyeti teşvik ettiğini, uyuşturucu ve yasa dışı uyarıcı maddelerin kullanımını körüklediğini, insanları kontrolsüz tüketime ve para harcamaya yönelttiğini dile getirdi.

Antidepresan ve psikostimülan ilaçlarının kullanımında halk sağlığı açısından endişe verici bir artış olduğuna dikkat çeken Biçer, bu ilaçlardan 2002 yılında 12 milyon kutu satıldığını belirtti. 2012 yılında 37 milyon kutuya çıktığını; bu rakamın bugün 55 milyon olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Biçer, "Son 15 yılın her yıla ait ilaç kullanımı ile ilgili verileri Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince resmi olarak istememe rağmen SGK bu bilgiyi vermeyerek sır gibi saklamıştır. SGK neden toplumun özellikle son 3 yılda tükettiği antidepresan ilaçların miktarını saklama gereği duymaktadır? SGK, AKP iktidarının istediği direniş gücü olmayan, belleği silinmiş, sorgulamayan, kendisine verileni her koşulda değişmez bir doğru olarak gören, ülkede yaşadığı her şeyi otomatik olarak kabullenen, nedenlerini bile sorgulamayan, savaşın eşiğinde olmamızı adeta kanıksayan vatandaş tipinin yaratılmasına hizmet mi etmektedir?" diye konuştu.

Teşhisler doğru ise son 13 yılda toplumda depresyon ve dikkat eksikliği-hiperaktivite hastalığında 4-5 kata varan artış yaşandığının altını çizen Biçer, "Bu ilaçların kullanımındaki artış, halk sağlığı açısından endişe vericidir. SGK eliyle desteklenen, sağlık kurumlarında özensiz biçimde antidepresan ve psikostimülan ilaçların reçete edildiği kuşkusu abartılı değildir." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Antidepresan ilaçlar ve psikostimülanlar intihara, cinayetlere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER