AP Türkiye Raportörü, Türkiye'yle ilgili acı gerçeği açıkladı

AP Türkiye raportörü Kati Piri, ifade hürriyeti ve yargı bağımsızlığına dair endişelerini dile getirdi.

AP Türkiye Raportörü, Türkiye'yle ilgili acı gerçeği açıkladı

Piri, “Son iki yıla baktığınızda üyelik sürecinin temelinde olan temel hak ve hürriyetler ile insan hakları alanlarında Türkiye’nin AB kriterlerine yaklaştığını görmüyoruz.” dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, muhalif basın-yayın kuruluşlarına yönelik siyasi baskıları kaygıyla takip ettiklerini söyledi. Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret öncesi Zaman’a konuşan Piri, Ankara Savcısı Serdar Coşkun’un eleştirel medyayı susturma talebinden de ciddi endişe duyduğunu açıkladı. Başta ifade ve basın hürriyeti olmak üzere kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü konularında AKP iktidarına sert eleştiriler getiren Türkiye raporu geçtiğimiz hafta sürpriz şekilde ertelenen Piri, raporun haziran ayı içerisinde oylanacağını, zamanlamanın Türkiye’deki seçimlerin hemen ardına da rastlayABileceğini söyledi. AP Başkanlar Heyeti’nin bugünkü toplantısında gündeme alması halinde Türkiye raporunun AP’nin 9-11 Haziran’da Strasbourg’daki genel kurulunda oylanarak kabul edilmesi bekleniyor.

Basın hürriyetindeki gelişmelerden özellikle endişeli oldukları için 14 Aralık’ta Zaman ve Samanyolu Grubu’na yapılan baskınların hemen ardından bir kınama kararı aldıklarını hatırlatan Piri, 7 Haziran’daki çok önemli seçimlere yaklaşılırken basın özgürlüğünün daha da mühim hale geldiğini kaydetti. “Medyada gittikçe yaygınlaşan oto sansür, bazı gazetecilerin eleştirileri yüzünden işlerinden olması konularını takip ediyoruz. İfade ve basın hürriyeti demokrasinin en temel değerleri. Bu değerler seçim dönemlerinde ise özellikle önemli hale geliyor. Seçim kampanyalarında seçmenlerin doğru bilgilendirilmesi, istedikleri bilgiye ulaşabilmesi bizim açımızdan çok mühim.” diyen Piri, son iki yılda Türkiye’nin Avrupa Birliği kriterlerinden uzaklaştığını söyledi. Türkiye’nin son 15 yıldaki adımlarını takdir ettiklerini ifade eden Hollandalı Sosyalist milletvekili, “Türkiye son 10-15 yılda büyük başarılara imza attı. Ancak, son iki yıla baktığınızda üyelik sürecinin temelinde olan temel hak ve hürriyetler ile insan hakları alanlarında Türkiye’nin AB kriterlerine yaklaştığını görmüyoruz.” yorumunu yaptı.

‘NY TIMES’IN ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYORUZ’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York Times gazetesi ile kavgasını “ilginç” bulduğunu söyleyen Piri, gazetenin Erdoğan’ı öfkelendiren başmakalesinde gündeme getirdiği endişeleri paylaştıklarını, AP’nin bilhassa yargı bağımsızlığına ilişkin endişelerini yüksek sesle ifade ettiğini ve etmeye de devam edeceğini söyledi. 7 Haziran seçimlerinin “adil ve hür” şekilde yapıldığı algısının oluşmasının çok mühim olduğunu söyleyen Piri, “Bu çok önemli seçimlerde bütün siyasi partilerin eşit şartlar altında mesajlarını halka iletmesi ve Türk halkının bütün seçenekleri değerlendirebilmesini zaruri görüyoruz.” dedi.

‘HDP’NİN MECLİS’TE OLMASI ÖNEMLİ’


HDP’nin performansını nasıl bulduğu sorulan Piri, partinin Meclis’e gidip gitmeyeceğine AP’nin değil, Türk seçmenin karar vereceğini vurguladı. Ancak HDP’nin yüzde 10 barajı aşmasını “çok önemli” gördüklerini kaydetti. Yüzde 10 barajının da çok yüksek olduğunu ve yıllardır AP raporlarında bu konudaki şikayetlerini Ankara’ya ilettiklerini söyledi. Piri, “Bu kadar büyük bir azınlığın TBMM’de temsil edilmesinin Türk demokrasisi için önemli olduğuna inanıyorum. HDP’nin yüzde 10’u aşmasının çok önemli olacağını düşünüyorum. Ama karar tabii ki Türk halkının.” dedi.ZAMAN
<< Önceki Haber AP Türkiye Raportörü, Türkiye'yle ilgili acı gerçeği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER