Arabuluculuk, mahkemelerin yükünü azaltmaya devam ediyor

Arabuluculuk, mahkemelerin yükünü azaltmaya devam ediyor

Vatandaşlar arasındaki hukuki uyuşmazlıkları, mahkeme öncesinde veya sırasında çözüme kavuşturmak amacıyla oluşturulan 'arabuluculuk' sisteminin Erzurum'da başarılı sonuçlar vermeye başladığı bildirildi.

Alternatif uyuşmazlık çözümü olarak nitelendirilen arabuluculuk sistemi Erzurum'da oturmaya başladı. Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Turan Çınar, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan 'alternatif uyuşmazlık çözümü'nün Türkiye'ye de oluşturulduğunu ifade etti. Çınar, arabuluculuk sisteminin, tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntem olduğunu dile getirdi. Avukat Çınar, esnek ve etkili oluşu arabuluculuğun iş yaşamı, aile, okul ve hatta milletler arası uyuşmazlıklarda bile uyuşmazlığın taraflarını doğru noktada buluşturan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu anlattı.

Aralarındaki uyuşmazlığı, kendi istekleriyle ya da bir mahkemenin önerisi ile arabulucunun eşliğinde çözmeye karar veren tarafların, tarafsız, ön yargı ve yargıdan uzak arabulucu eşliğinde, sorunlarını tartışma ve kendileri için en iyi çözümü, bulma fırsatı elde ettiğine dikkat çeken Turan Çınar, şunları kaydetti: "Tarafları hiçbir baskı ve hüküm altında olmaksızın uzlaşmaya veya uzlaşmamaya ve hangi şartlara uyacaklarına kendileri karar verir. Dava boyunca yapılacak tüm masraflardan ve zamandan tasarruf edilir. Mahkemeye göre çok hızlıdır, birkaç saatte dahi sonuca gidilebilmekte. Sonuç tarafların kontrolü altında. Ayrıca psikolojik ve sosyolojik risk azdır. Yani Arabuluculuk sistemi yeni sorunlar doğurmaz" dedi. Erzurum'da arabulucu avukatlara gelen davaların başarı ile sonuçlandığının alda altını çizen Çınar, "Faaliyete geçtiğimiz gündün bu yana bize intikal eden 3 davayı tarafların başarısı ile sonuçlandırdık. Bu yönüyle Erzurum Arabuluculuk konusunda birçok ilden daha başarılı."

ADLİYE SARAYINA ARABULUCUK ÖN BÜROSU KURULACAK

Yeni yasama yılı döneminde 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun bir maddesinde yapılacak yasal düzenleme ile iş davaları ile 10 bin TL'ye kadar olan alacak davalarının arabulucululara gönderilmesinin zorunlu hale geleceğine işaret eden Çınar, "Bu yasal düzenleme öncesinde Erzurum Adliye Sarayı içerisinde Arabuluculuk ön bürosu oluşturmak için çalışma başlattık. Bu amaçla Adalelet Bakanlığı'ndan ödenek çıkmasını bekliyoruz. Cumhuriyet Başsavcılığı ön büronun personel ve tefrişat giderlerini karşılayacak. Büronun kurulup hizmete girmesiyle yargıda yığılmaların önüne yüzde 50 oranında geçilmiş olacak." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Arabuluculuk, mahkemelerin yükünü azaltmaya devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER