ASO Başkanı: Cari açığı kaynağı belli olmayan döviz girişleri ile kapatıyoruz


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, cari açığın kaynağı belli olmayan döviz girişleri ile kapatıldığını belirtti. Özdebir, Türkiye'ye ilk 8 ayda kaynağı belli olmayan döviz girişinin 11 milyar doları bulduğunu açıkladı. Özdebir, ayrıca ilk 8 ayda Merkez Bankası rezervlerinin de yaklaşık 3 milyar dolar azaldığını bu durumun, sağlıklı bir dış finansmana işaret etmediğini vurguladı.

Nurettin Özdebir, ASO'nun Ekim ayı olağan meclis toplantısında gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Özdebir, cari açığın Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 58 milyon dolar azalarak 163 milyon dolar olduğunu bildirdi. Türkiye'ye ilk 8 ayda kaynağı belli olmayan döviz girişi 11 milyar dolara geldiğini aktaran Özdebir şunları kaydetti:

"Yıllık bazda cari işlemler açığı 43 milyar 47 milyon dolara geriledi. Geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde 13 milyar dolar portföy yatırımı yapan yabancılar, bu yılın aynı döneminde portföy yatırımlarını 5 milyar dollar azalttılar. Doğrudan yatırımlar son 8 ayda yaklaşık 12 milyar dolar olurken, bizim firmalarıın diğer ülkelerde yaptığı yatırımlar 3 milyar 349 milyon dolar oldu. Diğer yandan cari açığı önemli ölçüde kaynağı belli olmayan döviz girişleri ile kapatıyoruz. Türkiye'ye ilk 8 ayda kaynağı belli olmayan döviz girişi 11 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, ilk 8 ayda Merkez Bankası rezervleri de yaklaşık 3 milyar dolar azaldı. Bu durum, sağlıklı bir dış finansmana işaret etmemektedir"

'SIYASI PARTİLER ASGARİ ÜCRETTEKİ VAADLERİNİN EKONOMİ ÜZERINDEKİ ETKİLERINİ DÜŞÜNMÜYOR'

"Siyasi partilerin seçim beyannameleri adeta el kesesinden bir cömertlik yarışına girdikleri görülmektedir." diyen ASO Başkanı, asgari ücretteki vaad edilen artışların etkisi sadece asgari ücretlilerle sınırlı kalmayacağını belirtti. Siyasilerin asgari ücretteki vaadlerinin ekonomi üzerindeki etkilerinin yeterince düşünülmediğinin altını çizen Nurettin Özdebir şöyle devam etti:

"Örneğin asgari ücretteki vaad edilen artışların etkisi sadece asgari ücretlilerle sınırlı kalmayacaktır. Asgari ücret, cezalar, kıdem tazminatı gibi bir çok şeyin de ölçüsüdür. Ayrıca asgari ücretteki artış, ücret skalasındaki farklılıkları korumak için diğer ücretlerde de bir artışa yol açacaktır. Bunun sonucu olarak hem rekabet gücümüz zayıflayacak, hem de işsizlik artacaktır. Verimlilik artışı ile desteklenmeyen ücret artışlarının ekonomi üzerindeki etkileri hep olumsuz olmuştur. Bu nedenle, işgücünün niteliğini yükseltmeye, bunun için de öncelikle mesleki eğitime odanlanmak ve becerilerini geliştirmek zorundayız. Siyasi partilerimizi, seçim vaadlerinin ekonomi üzerindeki olası olumsuz etkilerini bir kez daha düşünmeye davet ediyorum"

CİHAN
<< Önceki Haber ASO Başkanı: Cari açığı kaynağı belli olmayan döviz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER