Aşure Günü'nde Ehli Beyt matemi

Aşure Günü'nde Ehli Beyt matemi

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (Caferider), Halkalı'da '2015 Evrensel Aşura Matem Merasimi' düzenledi. Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, "Adı Türkiye olan bu cennet vatanın üzerinde adalet, özgürlük ve eşitlik içinde yaşayacağımız bir dünyayı özlüyoruz." dedi.

Hz. Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela da şehit edilmesinin yıl dönümü nedeniyle binlerce Caferi, sabah erken saatlerden itibaren Halkalı'da bir araya geldi. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen tören öncesinde bazı yollar araç trafiğine kapatıldı. Törene katılan vatandaşlar tek düzen içinde yürüyerek anma alanına yürüdü. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı merasim öncesinde vatandaşlar üst araması yapılarak alana alındı. Yasın sembolü siyah elbise giyen vatandaşlar, 'Ya Hüseyin Ya Zeyneb, Her gün Aşura Her yer Kerbela' yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik edildi. Azerbeycanlı tiyatro sanatçısı Hilal Mahmutoğlu Hasanov ve Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kasım Alcan yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan 'Kerbelanın Dolunayı' adlı tiyatro gösterisi yapıldı.

Zaman Gazetesi Yazarı Ali Bulaç, birlik ve beraberlik mesajı verdi. 1376 yıl önce gerçekleşen Kerbela'nın üzüntü, kahır ve musibet olduğunu ifade eden Bulaç, şöyle devam etti: "Aynı zamanda Kerbela imtihandır. Bugün İslam dünyası bir kerbubela yaşamaktadır. 1,5 milyar Müslüman birbiriyle kavga etmektedir. Mezhepler birbiriyle kavga etmektedir. Etnik gruplar birbiriyle kavga etmektedir. Sivil toplum kuruluşları, cemaatler, fırkalar birbiriyle kavga etmektedir. Bu bir kaostur. Bu kaostan çıkmanın yolu Allah'ın kitabına sımsıkı sarılmaktan geçer. Allah'ın kitabı bir iptir, buna tutunduğumuzdan zaman bizi semalara çıkarır birlik ve beraberlik içinde yaşamamızı sağlar. Fakat Allah'ın kitabına dönmemiz için şii-sünni-alevi ayrımını bir noktada durdurmamız lazım. Ehlibeyt gibi Kuran-ı Kerim'i anlamamız lazım. Bu din kendi içindeki ihtilafları çatışmalara dönüştürmedikçe, bu din bu çatışmaları sona erdirmedikçe bizim ümmet olmamız mümkün değildir. Emperyalist ve küresel güçler gelip bizim topraklarımızı işgal edecek, kaynaklarımıza el koyacak, bizi birbirimizle çatıştırmaya devam edeceklerdir. Bütün İslam aleminin birlik ve beraberlik içinde olmamız, kardeşçe yaşamamız, birbirimizin mezhebine inancına saygı göstermemiz, hak ve hukukuna riayet etmemizdir ama bu asla Yezidlerin yanında yer almamızın gerekçesi olamaz. Allah'ımız bir, kitabımız bir, kıblemiz bir, peygamberimiz bir, Allah'ın izniyle bu kaostan da bu birlik ve beraberlikle çıkacağız."

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ise şu ifadeleri kullandı: "Kerbela bizim gönlümüzün sılasıdır. Millet olarak en çok kime benzeriz biz, Azerbaycan'a çok benziyoruz. İran'a nasıl bakarız biz, seviyor muyuz seviyoruz. Liderini de halkını da seviyoruz. Allah aziz milletimle birlikte Azerbaycanımı, İranımı, Irakımı, Suriyemi de, bütün İslam ülkelerini korusun. Biz kimsenin kartı falan değiliz. Bu ülkenin fedaileriyiz biz. Bu camia içerisinde vatan haini çıkarsa sehpasını ben çekerim, ipini ben çekerim. Adı Türkiye olan bu cennet vatanın üzerinde adalet, özgürlük ve eşitlik içinde yaşayacağımız bir dünyayı özlüyoruz. Ötekileştirecek, farklılıkları düşmanlık sebebi sayacak, ötekileştirme, germe, bu necip milleti kavmiyet ya da mezhep vesilesiyle gerip ayırma gayretlerini şiddetle lanetliyoruz ve kınıyoruz."
Beyt-matemi-1912420.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Aşure Günü'nde Ehli Beyt matemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER