Asya Olimpiyat Konseyi Genel Kurulu Aşkabat'ta toplandı

Asya Olimpiyat Konseyi Genel Kurulu Aşkabat'ta toplandı

Asya Olimpiyat Konseyi (OCA) 34. Genel Kurulu Toplantısı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılıyor. Genel Kurul toplantısı için 80 ülkeden 600 civarinde delege Aşkabat'a geldi.

Aşkabat'daki Olimpiyat Köyü'nde düzenlenen OCA Genel Kurul Toplantısı'nın açılış törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Törende, Asya Olimpik Konseyi (OCA) Başkanı Şeyh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a sporun geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı Ulusal Olimpiyat Komiteleri Birliği'nin ödülünü takdim etti.

Törene, Asya Olimpik Konseye üye 45 Asya ülkesinin yanı sıra 17 Okyanus ülkesinin ulusal olimpiyat komitelerinden de heyetler katıldı. Toplam 62 ülke temsilcisi OCA Genel Kurulu'nda ülkesini temsil ediyor. Genel Kurulu'nun açılış töreninde konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Asya Olimpik Konseyi'nin Genel Kurulu toplantısının Aşkabat'ta düzenlenmesinden duyduklarını memnuniyeti dile getirerek, bu organizasyonun ilk defa Türkmenistan'da yapıldığını ve Asya bölgesinden sporun çeşitli branşlarının geliştirilmesi açısından önemli kararların alınacağı bir toplantı olacağını belirtti.

OCA Genel Kurulu'nda 2017 yılında Aşkabat'ta düzenlenecek 5. Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları'na yapılan hazırlık çalışmalarının da değerlendirileceğini kaydeden Berdimuhamedov, ilk defa Aşkabat'ta düzenlenecek Asya Oyunları'na 45 Asya ülkesi dışında 17 Okyanus ülkesinin de sporcularının katılacağını ifade ederek, bunun oyunların kalitesini ve prestijini arttıracağını kaydetti.

Türkmen lider, 21 dalda sporcuların yarışacağı Asya Oyunları için Aşkabat'ta 5 milyar dolar tutarında 157 hektar alanda dev olimpiyat köyü inşasının devam ettiğini kaydederek, "Olimpiyat Köyü'nde 30 spor tesisi yanı sıra konut ve çeşitli sosyal amaçlı binalar inşa edilecek. 3 etapta inşasını devam eden Olimpiyat Köyü'nün ilk etabı tamamlandı. 2.etapdaki çalışmaların yüzde 95'i buldu. 3. etapdaki çalışmalar yüzde 40 civarında. 2017 yılının Mart ayında tamamen hazır olacak." dedi.

AL SABAH: TARİHİ BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ

Genel Kurul'da konuşan Asya Olimpik Konseyi Başkanı Şeyh Al Sabah, bu gün tarihi bir gün yaşadıklarını kaydetti. 45 Asya ülkesi ile 17 Okyanus ülkeleriyle 2017 yılında Aşkabat'ta 5. Asya Oyunları'nı düzenleyeceklerini kaydederek, bunun Asya kıtasında büyük bir organizasyon olacağını temenni etti. Türkmenistan'ın Asya Oyunları'na hazır olduğunu ve Olimpiyat Köyü'ndeki çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Okyanusya Milli Olimpiyat Komiteleri (ONOC) Başkanı Robin Mitchell, törende yaptığı konuşmasında 17 Okyanus Olimpiyat Komitetleri ile birlikte burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Türkmenistan'daki Asya Oyunları'nın Okyanusya bölgesindeki ülkeler için büyük bir tecrübe olacağının altını çizen Mitchell, "Bizim bölgede çok sayıda ada ülkesi bulunuyor. 3 büyük ada ülkesi dışındaki ülkelerin nufüsü 1 milyon civarında. Ancak bu ülkelerin insanları spora düşkün. Bu nedenle, 2 sene sonra Aşkabat'ta yapılacak spor yarışına katılacak olan atletler, Asya'nın güçlü sporcuları ile madalya için yarışacak." diye konuştu.

OCA Genel Kurulu'nun 34. Toplantısı devam ediyor. Bugün öğleden sonra OCA Başkanı Şeyh Al Sabah bir basın toplantısı düzenleyecek.

Türkmenistan Hükümeti ve Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ilk kez ev sahipliği yapacakları oyunlara çok büyük önem veriyor. Aşkabat'ın ismini bütün dünyaya duyurmak isteyen Türkmenler, oyunlar için tam 5 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Türk şirketi Polimeks tarafından şehrin merkezinde inşaa edilen devasa kompleks 2.5 kilometre uzunluğunda ve toplam 157 hektarlık (1 milyon 570 bin metrekare) alanı kaplıyor. Asya Olimpiyat Konseyi'ne üye 45 ülkenin yanı sıra 17 Okyanus ülkesi ilk kez oyunlara katılacak. Toplam 62 ülkeden Aşkabat'a gelecek 5 binden fazla sporcu, 19 dalda madalya için yarışacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Asya Olimpiyat Konseyi Genel Kurulu Aşkabat'ta toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER