Ayçekirdeğinin kilosu tarlada 4, markette 15 lira

Ayçekirdeğinin kilosu tarlada 4, markette 15 lira

Türkiye'de 157 bin tonluk çerezlik ayçekirdeğinin yüzde 29'unun üretildiği Denizli'de çiftçiler, mahsulün tarlada kaldığından, istedikleri fiyata satamamaktan yakınıyor. Ağırlıklı olarak Çivril ilçesinde yoğunlaşan çerezlik ayçekirdeği üreticileri, kilosunu 3.7-4 lira arasında tüccara verdiklerini, piyasada 10-20 lira arasında satıldığını, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı para kazanamadıklarını söylüyor. TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çivril'de ayçiçeği üretimi yapan çiftçilerin tarlalarına gitti, sıkıntılarını dinledi.

Ayçiçeği üreticilerinden, Çıtaklı çiftçi Hasan Torun, ayçekirdeğinden geçmiş yıllarda para kazandıklarını ama artık zararda olduklarını ifade etti. Torun, "Mazot, gübre pahalı. En büyük sıkıntımız bu. Alıcı olmayışı, elimizi kolumuzu bağlıyor. Tahıla yönelme şansımız yok, arpa, buğdaydan tamamen zarar ediyoruz. Mecbur yöneldik ayçiçeğine." dedi. En büyük beklentilerinin mazotun ve gübrenin ucuzlaması olduğunu dile getiren Torun, "Ürettiğimizi satamıyoruz. Ürettiğimizi satamadıktan sonra biz ne yapacağız? Bakkala sor, çekirdeğin kilosu en az 10 lira. Hele 100 gr.'lık paketlere koyarlarsa tüketiciye pahalıya satıyorlar. Aracı kazanıyor, alıcı pahalı çekirdek yiyor, olan çiftçiye oluyor. Aracıların kendi arasında bir anlaşmaları da var; tarlalara gelmiyorlar, seçimi bahane ediyorlar, çiftçinin kredi ödeme zamanı gelsin diye özellikle bekletiyorlar. İstedikleri düşük fiyatı çiftçiye dayatıyorlar. Kooperatifler para ister, petrolcü para ister, aracı hakettiğimiz fiyatı vermez. İşte tarlalarımız, ayçiçeği tarlada bekliyor. Çiftçi zararına satışa mecbur ediliyor." diye konuştu.

Diğer bir ayçiçeği üreticisi Yılmaz Doğru da büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, "Maliyetimiz çok yüksek. Okuyan çocuklarım var, yetişemiyorum. Yıllardır bu işi yapıyorum. Tüccarlar, fırsat bekçiliği yapıp ürünümüze düşük para öneriyor. Bu yıl durum vahim. Kazanamıyoruz. Bayram geliyor, biz kan ağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Milletvekili Karaca da son günlerde üreticilerden sürekli şikayet telefonu aldığını belirterek, "Ayçiçeği tarlaları dolu, ürünler ellerinde kalmış. Mazotun, gübrenin pahalılığından ve üretim maliyetinden yakınıyorlar. Tarım sektöründeki sıkıntı büyük. Üreticilerimiz borç batağında, 'Ürünlerimiz para etmiyor, elimizde kalıyor.' diye isyanda. Devlet desteği gerekiyor. Aracıların devreden çıkarılarak, doğrudan üreticiden alımın sağlanması gerekiyor. Bayram geldi ama çiftçi kan ağlıyor." ifadelerini kullandı.

'AKP, SİSTEMLİ OLARAK TARIMI BİTİREREK DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRDİ'

AK Parti hükümetinin, sistemli olarak tarımı bitirerek Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirdiğini iddia eden CHP Milletvekili Karaca, "Alınteriyle kazanan halkımızı krediye, borç batağına sürüklerken kendileri lüks içinde yaşıyor, rant ekonomisiyle kasalarını dolduruyor. Ne yazık ki, 'benim medyam, benim sanayicim benim avukatım' diyen bir zihniyet tarafından yönetiliyoruz. CHP iktidarında üreticimizin yüzü gülecek, çiftçi hakettiğini alacak, aracılara mecbur bırakılmayacak." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Ayçekirdeğinin kilosu tarlada 4, markette 15 lira Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER