Bağımlılığın ilk aşaması sigara ile başlıyor!


Aktif Eğitimciler Sendikası Adana Şubesi, 'Bağımsız Birey, Sağlıklı Toplum' projesi kapsamında üyelerine 'Bağımlılıkla Mücadele' konulu seminer düzenledi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Adana Sağlık Mensupları Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Derya Adnan Atılgan, bütün bağımlılıkların ilk aşamasının sigara ile başladığını söyledi. Bağımlılıkla tanışma yaşının 10'un altına düştüğü uyarısında bulunan Dr. Atılgan, bu mücadelede öğretmenlerin duyarlı ve örnek olması gerektiğinin altını çizdi.

Bağımlılıkta en önemli mücadelenin sigara ile olması gerektiğinin altını çizen Dr. Atılgan, "Bütün madde bağımlılıklarının ilk aşamasının sigara içme ile başlar. Sigaraya ulaşma diğerlerine göre daha kolay olduğundan ön önemli mücadele de bununla olmalı. Sigaranın, maddi, manevi, bedensel ve ruhsal birçok olumsuz etkileri var. Aynı zamanda öldürücü zararları vardır. SAMEDER olarak her yıl bağımlılıkla tanışmanın en yoğun olduğu lise 1. sınıflara bağımlılıkla ilgili seminerler vermekteyiz. Ama seminer verirken öğrencilerin saf zihinlerini bulandırmadan, bir özenti oluşturacak görüntü ve paylaşımlara yer vermeden yapıyoruz." dedi.

Bağımlılığın ikinci aşamasının alkol, üçüncü aşamasının ise ani ölümlere neden olan uyuşturucu maddeler olduğunu ifade eden Dr. Atılgan, "Sigaraya başlayan ve bağımlı olan bir bireyin alkol ve uyuşturucu kullanımına çok açık olduğunu belirtmeliyiz. Bağımlılıkla mücadelede en önemli adım, öğrencilerin bu maddelerle tanışmasının engellenmesidir. Bu yüzden çocukların arkadaş ortamlarını gözaltında tutmak gerekir." diye konuştu. Sanal bağımlılığın da çocukları tutsak ettiğinin altını çizen Dr. Derya Adnan Atılgan, onları toplumdan soyutladığını ve başarılarını etkilediğini söyledi. Atılgan ayrıca, son zamanlarda enerji içeceği adı altında çocukların bir tuzak içerisine düştüğünü sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Bağımlılığın ilk aşaması sigara ile başlıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER