Bakan Elitaş: Rusya ile yapılan ihracattaki düşüşler normal seviyeye geldi


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yapılan ihracatta düşüşlerin normal seviyeye geldiğini belirtti. Elitaş, beklenmeyen düşüşün yüzde 12,4 seviyesinde olduğunu söyledi.

Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte 2015 ihracat rakamlarını açıkladı. Toplantı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Elitaş, "Rus uçağının düşürülmesinin ardından dış ticaret dengeleri ne durumda?" sorusuna, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yapılan ihracatta düşüşlerin normal seviyeye geldiğini belirterek, beklenmeyen düşüşün yüzde 12,4 seviyesinde olduğu karşılığını verdi.

Rusya ile yapılan ticaret hacminde zaten kendiliğinden ortaya çıkan bir yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu dile getiren Elitaş şunları söyledi:

"Rusya ile yaptığımız ihracat 1 Ocak-30 Kasım tarihleri arasında yüzde 40'a yakın bir azalma ortaya çıkarmış. 1 Ocak-23 Kasım itibari ile Rusya yaptığımız ihracat, 2014 yılında 5 milyar 457 milyon dolardı, 2015 yılı 1 Ocak-23 Kasım yani olayın vuku bulduğu dünden bir gün öncesine kadar 3 milyar 400 milyon dolar seviyesinde azalmış. Toplam yüzde 38 bir azalma ön görüyoruz. 2014 yılındaki ihracatımız Rusya'ya 6 milyar 72 milyon dolar olmuş, 2015 yılında ise 3 milyar 679 milyon dolar olmuş. Yüzde 40 civarında bir azalma ortaya çıkmış. Normal şartlar altında Rusya ile yaptığımız ticareti Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz de 369 milyon dolar olması gerçekleşirken, 24 Kasım'dan bu tarafa gerçekleşen rakam 280 milyon dolar olmuş. 70-80 milyonluk bir kayıp. Olayın başladığı ilk günden itibaren Rusya'ya yaptığımız ihracatta çok büyük bir düşüş var. Sonradan Rusya'ya yaptığımız ihracatta düşüşlerin normal seviyeye geldiğini görüyoruz. 24 Kasım-31 Aralık tarih arasında ki düşüş ise yüzde 54,6 seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında da yüzde 52,4 seviyesinde gerçekleşmiş. Beklenilmeyen düşüş yüzde 12,4 civarında gerçekleşmiş oldu"

"RUSYA'NIN GÜMRÜKTEKİ MALLARI BEKLETMESİ DTÖ KURALLARINA AYKIRI"

Rusya'nın gümrükteki malları gereksiz yere bekletmesi ile ilgili ise Elitaş, Rusya'nın gümrükteki malları bekletmesinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

Elitaş, "Firmalarımızı, yasaklayıcı, kısıtlayıcı muamelelere tabi tutması dünya ticaret örgütü kurallarına aykırıdır. Süreci çok yakından takip ediyoruz. Sahip olduğumuz hakları sonuna kadar kullanacağız. Rusya'nın ticaret kuralları dışındaki ortaya koydukları bütün yanlışların hukuk nezdinde takip edileceğini ifade etmek istiyorum. Rusya, ticareti kurallarına göre yapmalıdır. Ticaret ahlak dışı durumları bünyesinde barındırmaz. Askeri meseleler askeri kişiler tarafından çözülür, siyasi meseleler siyasi kimlikler tarafından yerine getirilir. Ama ticari kurallar, ticaretin muhatapları tarafından usulüne uygun ortaya çıkartılır. Rusya'da ki Türkiye'den mal alamaya kalkışan firmalar maalesef endişelerinden dolayı irtibatlarını askıya almak ile karşı karşıya kalmalarına rağmen Aralık ayında ki Rusya'ya yaptığımız ihracatta yüzde 12 düşüşü ancak gerçekleştirmişler. Rus idarecilerinin bilmesi lazım, Türk ihracatçısını cezalandırmaya çalışırken kendi vatandaşına zulüm yapıyor. Bir domatesin tanesi 2 dolara çıkmıştır, bu Türk insanına verilen bir ceza değil. Rus tüketicisine yapılan bire eziyettir. Aklı selimliğe davet ediyorum." diye konuştu.

"RUSYA'NIN AMBARGO FAALİYETLERİNE KARŞI TEDBİR NOKTASINA GİTMEDİK"

Bir basın mensubunun ise "Rusya, 1 Ocak itibari ile ambargo kararını uygulayacaklarını açıklamıştı. Bu ambargo uygulanmaya başlandı mı?" sorusuna Bakan Elitaş, "Rusya'nın şu anda ilk etapta yaptığı yaş meyve ve sebze ile alakalı. Rusya'nın bizim ihracatımızı engelleyici yapacağı işlemle ilgili herhangi bir ambargo faaliyetleri veya karşı tedbir noktasına gitmedik. Niye, haksız olduğu dünya tarafından teyit edilmiş ve enteresan bir şekilde de uçağın bulunan kara kutusunun bozulduğu ifade edilen bir süreçte Rusya'nın biraz daha sakinleşmesini bekleyerek, bu süre içerisinde bizim de karşı tedbirleri alma yolunda herhangi bir durum söz konusu olmadı. Bizim alternatif pazarlarla ilgili çalışmalarımız mevcut Türkiye'nin mallarını almak için bekleyenler var. Biz yeni pazarlar oluşturmak üzere Orta Afrika'yı, Hindistan'ı, Çin de dahil olmak üzere tüm dünyaya satabilecek ürünlerimiz var. Açıkçası 2015'ten daha fazla koşacağız, daha çok çalışacağız. Türkiye'de bugüne kadar 170 binin üzerinde ihracat yapmış firma sayımız var." cevabını verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Elitaş: Rusya ile yapılan ihracattaki düşüşler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER