Bakan Ünal: Rusya krizini fırsata çevirmeliyiz


Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından turizm temsilcileriyle 'Turizm Sektörü Buluşturmaları' adı altında düzenlenen olağanüstü toplantıda bir araya geldi. Bakan Ünal, yaşanan süreçten turizm sektörünün en az şekilde etkilenmesi ve bunun bir fırsata dönüştürülmesi kanaatinde olduklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Turizm Sektörü Buluşturmaları' Antalya'da başladı. Sektör temsilcileri ile birliklerin katıldığı ve Türkiye- Rusya arasında yaşanan krizin ele alındığı toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal başkanlık ediyor. Açılış konuşmasını yapan Bakan Mahir Ünal, Türk hava sahasını ihlal eden Rusya'ya ait jetin düşürülmesinden ardından oluşan krizden en çok Antalya'nın etkilendiğini ifade etti.

Antalya'nın turizm açısından önemli bir il olduğuna değinen Bakan Ünal, "4.5 milyon Rus turistin yüzde 75 Antalya'yı tercih ediyor. Antalya'nın G20 Zirvesi'ne ev sahipliği yapmış olması Antalya'nın yıldızını daha da parlattı. Öncelikle Antalya'nın dünya üzerinde oluşan bu parlak algısını hem sürdürülebilir kılmak hem de sektör temsilcilerinin son olaydan en az şekilde etkilenmesini sağlamak devlet olarak bizim görevimiz. O yüzden Antalya'mızda sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum." dedi. Yapılan toplantının Antalya'yı kapsadığını belirten Ünal, gelecek ay ise 2 günlük çalıştay halinde kapsamlı bir toplantı planladıklarını kaydetti.

Bakan Mahir Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörün bütün sorunlarının masaya yatırılacağı, sektörün bütün sorunlarının devlet tarafından önümüzdeki süreçte nasıl desteklenmesi gerektiği, yeni bir turizm strateji belgesinin hazırlanması gerekliliği ve bu konunda önümüzdeki 4 yıl yapılması gereken yasal düzenlemelerin hepsini konuşacağımız geniş bir toplantı yapacağız." diye konuştu.

"RUSYA KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya jetinin düşürülmesinin siyasal ve uluslararası anlamda her iki ülkeyi de etkilediğine dikkat çekti. Ünal, "Nihayetinde biz Türkiye olarak Suriye sınırına ilişkin daha öncesinden açıkladığımız angajman kuralları gereği 3 defa, Rusya Federasyonu tarafından Türk hava sahasının ihlali neticesinde ilgili makamlar gerektiği gibi uyarılmıştı. Artık dördüncü hava ihlalinden sonra altını çiziyorum milliyeti bilinmeyen bir uçak angajman kuralları gereği düşürüldü. Ondan sonraki süreci de beraber yaşadık." diye konuştu.

Bakanlık olarak bu süreçten turizm sektörünün en az şekilde etkilenmesi ve bunun bir fırsata dönüştürülmesi gerektiği kanaatinde olduklarını vurgulayan Bakan Mahir Ünal, şunları kaydetti: "Her kriz kendi içinde bir fırsat barındırıyor. Biz turizm sektörü ile birlikte oturup telafi edici tedbirler, yapısal tedbirler neler olabilir yapısal tedbirler olabilir, atılması gereken adımlar nelerdir bunları etraflıca ele alıp, yapısal tedbirler almak zorundayız. Krizin olduğu gün 16.30 bakanlığı devraldıktan sonra müsteşar Haluk Dursun'la görüşerek, ilgili müdürlüklerle görüşerek hemen bir kriz masası oluşturduk. Ondan sonraki süreçte sürecin doğru yönetilmesi için adımlar attık. Bakanlar Kurulu'na konuyu kapsamlı şekilde taşıdık. Daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda konuyu kapsamlı şekilde ele aldık. Bugün sizlerle bir arada, meseleye bakışınızı, önerilerinizi, bu sürecin nasıl yönetilmesine dönük bize sunacağınız teklifleri ele alacağız."

Kültür ve Turizm Bakanı, sektör temsilcilerinden gelen teklifleri Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alarak değerlendireceklerini, ikinci adım olarak daha kapsamlı bir turizm çalıştayı yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Bakan Ünal'ın konuşmasının ardından toplantı basın mensuplarına kapalı olarak devam etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Ünal: Rusya krizini fırsata çevirmeliyiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER