Bakanlık'tan, engelliler için erişebilirlik kuralları açıklaması


Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Ayşen Gürcan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun engelliler için erişebilirlik kuralları hakkındaki soru önergesine cevap verdi.

Bakanlığın hizmet binasında engellilerin kullanımına yönelik gerekli erişilebilirlik tedbirlerinin alındığını ifade eden Gürcan, şunları kaydetti: "Erişilebilirlik konusu, Bakanlığımızca öncelikli bir gündem olarak değerlendirilmekte olup, kamuoyunun ve ilgili kurumların yükümlülükler konusunda bilgilendirilmesine, yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik olarak kurumlara teknik bilgi ve destek verilmesine, uygulamayı hızlandırmaya ve uygulamayla ilgili faaliyetlerin derlenmesine ilişkin çalışmalarına devam etmektedir."

"Bakanlığımızda engelli otopark standartlarına uygun engelli otoparkı vardır. Kaldırımlar engellilerin kullanımına uygundur. Bakanlığımızın bahçesi ve çevresindeki yaya kaldırımlarının tamamı engelli standartlarına uygundur. Yeterli genişlikte ve eğimde olup, drenaj kanalları yeterlidir." diyen Gürcan, şöyle devam etti: "Görme engelliler için kılavuz izler mevcut olup standartlara uygundur. Yaya kaldırımındaki olası engeller çevresinde uyarıcı hissedilebilir yüzeyler bulunmaktadır. Bina içi ve dışı merdivenler engelli standartlarına uygundur. Gerekli genişlik ve yükseklik korunmuştur. Kaymaz bantlar ve hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri kullanılmıştır. Yeterli sayıda engelli tuvaleti mevcuttur ve engelli kullanım standartlarını tam olarak sağlamaktadır. Aynalar, lavabolar, sabun, kontrol düğmeleri, kağıt havlu yükseklikleri engellilerin kullanımı için düzenlenmiştir. Acil yardım butonları vardır. Tutunma kollukları mevcuttur. Asansörler standartlara uygundur. Görme engelliler için gerekli uyarıcı hissedilebilir yüzeyler vardır. Kontrol düğme ve anahtarları uygun konum ve yüksekliktedir. Binadaki kat kapıları fotosellidir. Asansör kapı girişleri ve diğer tabelalarda kabartma görme engelli alfabesi vardır. Kapı renkleri ve koridorlarda yeterli yüksek renk zıtlığı seçilmiştir. Acil durum sesli, görsel alarmlar mevcuttur. Engelli kullanımına uygun servis aracı vardır ve bu araçlarda tutunma çubukları, hidrolik kaldıraçlar ve işitme engelliler için görsel uyarılar bulunmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Genel Müdürlük binası projesi kim ya da kimler tarafından onaylanmıştır? Bakanlığımızın merkez binası kiralıktır. Bakanlığımıza gelen bir engelli, Bakanlığa ait protokol asansörü ile ve diğer asansörlerle güvenlik personelinin refakatinde istediği kata en kısa sürede çıkabilmektedir. 2 Temmuz 2012 tarihinde 5378 sayılı Kanun'un geçici 3'üncü maddesinde; erişilebilirlik standartlarının uygulanmasının izlenmesi ve denetiminin her ilde Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre, ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları ile engelliler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yapılacağına dair hüküm eklenmiştir. 2015 yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı kapsamında Komisyonlar tarafından yoğun olarak kullanılan il müdürlüklerinin denetimine yer verilmiş olup, komisyonlar denetim programlarını oluşturmakta ve bu programa göre denetim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bakanlığımız; Eskişehir yolundaki MTA metro durağına yakındır. Ayrıca, 167 nolu otobüs hattı metro durağından sabah ve akşam yarım saat ara ile diğer saatlerde birer saat ara ile 2177. sokaktan Bakanlık binasının önünden geçerek ring yapmaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber Bakanlık'tan, engelliler için erişebilirlik kuralları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER